“13 herë më i madh se Toka”, shkencëtarët zbulojnë një planet të madh që nuk duhet të ekzistonte

Shkencëtarët kanë gjetur një planet të madh, aq të madh sa nuk duhet të ekzistonte.

Planeti duket të jetë shumë i madh për diellin e tij, dhe për këtë arsye vë në pikëpyetje të kuptuarit tonë se si formohen planetët dhe sistemet diellore, sipas studiuesve që e gjetën atë.

Planeti është më shumë se 13 herë më i madh se Toka. Ai rrotullohet rreth një ylli që është nëntë herë më pak masiv se Dielli ynë.

Si i tillë, raporti mes të dyve është 100 herë më i lartë se sa është midis Tokës dhe diellit tonë.

Është hera e parë që një planet me një masë kaq të madhe është parë të rrotullohet rreth një ylli me një masë kaq të vogël. Dhe mospërputhja është aq e madhe sa shkencëtarët menduan se një planet i tillë nuk mund të ekzistonte.

“Ky zbulim me të vërtetë drejton pikën se sa pak dimë për universin,” tha Suvrath Mahadevan, nga Penn State. “Ne nuk do të prisnim që të ekzistonte një planet kaq i rëndë rreth një ylli kaq të vogël.”

Kur yjet formohen, nga re të mëdha gazi dhe pluhuri, ai material ngjitet me yllin si një disk që rrotullohet rreth tij. Planetët mund të formohen më pas nga ai material shtesë dhe të vazhdojnë të krijojnë një sistem planetar si i yni.

Por shkenca do të sugjeronte që disku rreth yllit në letrën e re, i njohur si LHS 3154, nuk do të kishte material të mjaftueshëm për ta bërë një planet kaq të madh.

“Disku që formon planetin rreth yllit me masë të ulët LHS 3154 nuk pritet të ketë masë të mjaftueshme të ngurtë për të krijuar këtë planet”, tha Mahadevan. “Por është atje, kështu që tani ne duhet të rishqyrtojmë të kuptuarit tonë se si formohen planetët dhe yjet.”

Zbulimi raportohet në një punim të ri, “Një ekzoplanet me masë të Neptunit në orbitë të ngushtë rreth një ylli me masë shumë të ulët sfidon modelet e formimit”, botuar në Science.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights