Treguesit e ndryshimeve klimatike kanë shënuar rekorde në të gjithë botën gjatë 2023 dhe mbi 300 milionë njerëz u prekën nga mungesa e ushqimit

Treguesit e ndryshimeve klimatike, duke përfshirë nivelet e gazit serrë, temperaturat e sipërfaqes së tokës, nxehtësinë e oqeanit dhe acidifikimin, ngritjen e nivelit të detit, humbjen e akullit të detit Antarktik dhe tërheqjen e akullnajave, të gjithë arritën nivele rekord në vitin 2023, sipas një raporti të publikuar të martën nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO).

Valët e të nxehtit, përmbytjet, thatësirat, zjarret dhe ciklonet tropikale që intensifikohen me shpejtësi shkaktuan mjerim dhe kaos, duke prishur jetën e përditshme për miliona dhe duke shkaktuar shumë miliarda dollarë humbje ekonomike, sipas raportit të WMO State of the Global Climate 2023.

Raporti i WMO konfirmoi se viti 2023 ishte viti më i ngrohtë i regjistruar, me temperaturën mesatare globale afër sipërfaqes në 1.45 gradë Celsius mbi bazën para-industriale. Ishte periudha më e ngrohtë dhjetëvjeçare e regjistruar.

Përmbajtja e nxehtësisë së oqeanit arriti nivelin më të lartë në vitin 2023, sipas një analize të konsoliduar të të dhënave. Normat e ngrohjes tregojnë një rritje veçanërisht të fortë në dy dekadat e fundit. Në një ditë mesatare në vitin 2023, gati një e treta e oqeanit global u kap nga një valë e nxehtë detare, duke dëmtuar ekosistemet vitale dhe sistemet ushqimore. Nga fundi i vitit 2023, mbi 90 për qind e oqeanit kishte përjetuar kushte të valëve të të nxehtit në një moment gjatë vitit.

Shtrirja e akullit të detit Antarktik ishte shumë më e ulëta në rekord, me shtrirjen maksimale në fund të dimrit në 1 milion kilometra katrorë nën vitin rekord të mëparshëm. Rreziqet e motit dhe klimës përkeqësuan sfidat me sigurinë ushqimore, zhvendosjet e popullsisë dhe ndikimet në popullatat e cenueshme.

Raporti citon shifrat se numri i njerëzve që janë jashtëzakonisht të pasigurt për ushqimin në mbarë botën është më shumë se dyfishuar, nga 149 milion njerëz para pandemisë COVID-19 në 333 milion njerëz në 2023.

Bota nuk ka qenë kurrë kaq afër kufirit më të ulët prej 1.5 gradë Celsius të Marrëveshjes së Parisit për ndryshimet klimatike, tha Sekretarja e Përgjithshme e WMO Celeste Saulo në parathënien e raportit, duke shtuar se komuniteti i WMO po i jep një alarm të kuq botës.

Duke vënë në dukje se ndryshimi i klimës është shumë më tepër se temperaturat, Saulo tha se situata në vitin 2023, veçanërisht me ngrohtësinë e paprecedentë të oqeanit, zvogëlimin e akullnajave dhe humbjen e akullit të detit Antarktik, është shkak për shqetësim të veçantë. Kriza klimatike është sfida përcaktuese me të cilën përballet njerëzimi, tha ajo.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights