Shkenca ka arritur të bëj korrigjimin e kodimit gjenetik të dëmtuar. vetem për 20 dollarë

Redaktimi / Manipulimi i gjeneve duke përdorur CRISPR
Përsëritjet e shkurtra palindromike të grumbulluara rregullisht të ndërthurura ose CRISPR na lejon të ndryshojmë në ADN-në e njeriut (ose çdo organizëm) në një përpjekje për të korrigjuar kodimin gjenetik të dëmtuar. Ajo që duket si fantashkencë nga filmat hapësinorë është tashmë një realitet.

Teknika e lirë e redaktimit të gjeneve kushton vetëm 700 baht Thai ose 20 dollarë USD, po miratohet shpejt në laboratorët e gjenomit në mbarë botën. Sekuenca CRISPR është një mekanizëm mbrojtës natyral që gjendet në një gamë të gjerë bakteresh.

CRISPR është pjesë e sistemit imunitar të baktereve që ruan një armë të rrezikshme virale që mund të njohë dhe mbrojë bakteret kundër viruseve armike herën tjetër që ata përpiqen të sulmojnë. Mekanizmi tjetër mbrojtës që posedojnë këto baktere është një grup enzimash të njohura si CAS (proteinat e lidhura me CRISPR), enzimat CAS janë ato që na lejojnë të presim dhe zëvendësojmë me shumë saktësi seksionet e ADN-së ose nga viruset pushtuese.

Megjithëse emërtimet praktike janë ende në fillimet e tyre, CRISPR një ditë do të na lejojë të modifikojmë/riparojmë sëmundjet me bazë gjenetike si ataksia e trashëguar, distrofia muskulare e Duchenne, talasemia, sëmundja drapërocitare dhe hemokromatoza.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights