Studimi: Njerëzit me peshë të madhe trupore kanë një tru ndryshe nga të tjerët

Shkencëtarët nga Universiteti i Kembrixhit zbuluan se një pjesë e trurit e njohur si hipotalamusi, e cila kontrollon oreksin ndër të tjera, është dukshëm më e madhe te njerëzit mbipeshë dhe se një dietë jo e shëndetshme mund të shkaktojë inflamacion në këtë zonë të trurit, duke çuar në ndryshime strukturore.

Ky inflamacion, thonë shkencëtarët, mund të “çrregullojë” mekanizmat natyrorë përgjegjës për mbajtjen e një peshe të qëndrueshme trupore, duke e bërë të vështirë për njerëzit obezë të kontrollojnë urinë ose dietën, raporton British Times.

Studimi, i cili u botua në revistën Neuroimage, u krye në bazë të ekzaminimit të 1351 të rinjve të rritur me pesha të ndryshme dhe ekipi zbuloi se vëllimi i përgjithshëm i strukturës hipotalamike në tru ishte dukshëm më i madh te njerëzit që ishin mbipeshë dhe obezë.

Është zbuluar se sa më i lartë të jetë indeksi i masës trupore të një personi (BMI), aq më i madh është vëllimi i hipotalamusit të tyre.

Hipotalamusi ka madhësinë e një bajameje dhe luan një rol të rëndësishëm në kontrollin e oreksit duke menaxhuar lirimin e hormoneve që na tregojnë nëse jemi të uritur apo të ngopur.

Autorët e studimit theksuan se ata nuk mund të jenë të sigurt nëse pesha e tepërt e trupit shkakton rritjen e madhësisë së hipotalamusit ose nëse njerëzit me hipotalamus më të madh priren të hanë më shumë.

Studimet e kafshëve kanë treguar se një dietë me yndyrë të lartë shkakton inflamacion hipotalamik, i cili nga ana tjetër shkakton rezistencë ndaj insulinës dhe obezitet.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights