CDC: Një numër i konsiderueshëm i kancereve të mushkërive nuk janë të lidhura me duhanin

Edhe pse, sipas Qendrave të Kontrollit dhe Parandalimit të Sëmundjeve (CDC), 80–90% Burimi i Besuar i rasteve të kancerit të mushkërive janë të lidhura me pirjen e duhanit, një numër i konsiderueshëm i kancereve të mushkërive nuk janë të lidhura me duhanin, shkruan Medical News Today.

Shumica e tyre janë kancere të mushkërive me qeliza jo të vogla (NSCLC), të shkaktuara nga mutacionet e receptorit të faktorit të rritjes epidermale, të quajtur kancere të mushkërive EGFR+.

Këto kancere shpesh paraqiten tek të rinjtë dhe kanë simptoma atipike, të tilla si dhimbja e shpatullave ose simptoma të tjera muskulo-skeletore, në vend të kollitjes, gulçimit dhe infeksioneve të përsëritura të gjoksit që zakonisht shihen në kanceret e mushkërive të lidhura me pirjen e duhanit.

Disa mutacione të ndryshme jo të trashëguara mund të çojnë në kancer të mushkërive EGFR+. Më të zakonshmet janë fshirja e EGFR 19 – ku mungon një pjesë e gjenit – dhe mutacioni i pikës EGFR L858R, në të cilin një nukleotid Burimi i Besuar (njësi e vogël e ADN-së Burimi i Besuar) është ndryshuar.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights