Astronautët mund të përjetojnë probleme të sistemit imunitar gjatë fluturimit në hapësirë

Astronautët që rrotullohen rreth Tokës priren të vuajnë nga probleme të sistemit imunitar, si infeksionet dhe riaktivizimi i viruseve të fjetura, madje edhe në fluturimet afatshkurtra në hapësirë.

Kjo duket të jetë për shkak se mungesa e gravitetit bën që sistemi imunitar të shkojë keq gjatë udhëtimit në hapësirë, ka zbuluar një studim i ri.

Qelizat imune duket se rriten ndryshe në kushte pa peshë, duke ndikuar në aftësinë e tyre për të luftuar sëmundjet, raportuan studiuesit në revistën Nature Communications.

“Ne tregojmë se si mikrograviteti i simuluar formon qelizat imune dhe se si ndryshimet në forcë ndryshojnë funksionin e qelizave në nivelin e një qelize të vetme”, tha studiuesi Dr. Daniel Winer, gerontolog në Institutin Buck të Universitetit të Kalifornisë Jugore për Kërkimet mbi Plakjen.

Studiuesit gjetën gjithashtu të paktën një suplement – ​​pigmentin bimor kuercetin – që mund të kundërshtojë efektet e mungesës së peshës në sistemin imunitar.

Kërcetina përmbysi rreth 70% të ndryshimeve të qelizave imune të shkaktuara nga mungesa e gravitetit, zbuluan studiuesit. Gjendet tek qepët e kuqe, rrushi, manaferrat, mollët dhe agrumet.

Për studimin, studiuesit studiuan nën mikroskop se si 25 orë mikrogravitet të simuluar ndikuan në qelizat imune të kultivuara nga gjaku i 27 dhuruesve njerëzorë të shëndetshëm midis moshës 20 dhe 46 vjeç.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights