Mësuesi dhe nxënesi, shembulli më i shkëlqyer si të edukosh tjetrin

Një plak takon një djalë të ri i cili pyet:
“A më mban mend? ”
Dhe plaku thotë jo. Atëherë i riu i thotë se ishte nxënësi i tij, Dhe mësuesi e pyet:
“Çfarë bën, çfarë bën në jetë? ”
I riu përgjigjet:

“Epo, u bëra mësues. ”
“ah, sa mirë, si unë? ” E pyet plaku.
“Epo, po. Në fakt, unë u bëra mësues sepse ti më frymëzove të jem si ti. ”
Plaku, kureshtar, pyet të riun se në çfarë ore vendosi të bëhej mësues. Dhe i riu i tregon historinë e mëposhtme:
“Një ditë, një miku im, gjithashtu student, erdhi me një orë të re të bukur, dhe vendosa që e doja.

E vodha, e nxora nga xhepi i tij.
Pas pak, miku im vuri re se ora e tij mungonte dhe menjëherë u ankua te mësuesi ynë, i cili ishe ti.
Pastaj ju drejtuat klasës duke thënë: ‘Ora e këtij studenti është vjedhur gjatë mësimit sot. Kushdo që e ka vjedhur, ju lutemi ta kthejë. ’
Nuk e ktheva sepse nuk doja.
Ti mbylle derën dhe na the të gjithëve të ngriheshim dhe të formonim një rreth.
Ju do të kontrollonit xhepat tanë një nga një derisa të gjendej ora.

Gjithsesi, na the të mbyllnim sytë, sepse orën e tij do ta kërkonit vetëm nëse të gjithë do t’i kishim sytë mbyllur.
Ne bëmë siç na udhëzuan.
Kalove nga xhepi në xhep, dhe kur kalove nga xhepi im, gjete orën dhe e more. Vazhdove të kërkosh xhepat e të gjithëve, dhe kur mbarove the ‘hapi sytë. Ne kemi orën. ’
Ti nuk më tregove dhe nuk e përmende kurrë episodin. As ti nuk the se kush e vodhi orën. Atë ditë më shpëtove dinjitetin përgjithmonë. Ishte dita më e turpshme e jetës sime.

Por kjo është edhe dita kur vendosa të mos bëhem hajdut, njeri i keq, etj. Ti kurrë nuk the asgjë, as nuk më qortove e as nuk më more mënjanë për të më dhënë një mësim moral.
E mora mesazhin tuaj qartë.
Falë jush, kuptova se çfarë duhet të bëjë një edukator i vërtetë.
E mbani mend këtë episod, profesor?
Profesori i vjetër u përgjigj, ‘Po, më kujtohet situata me orën e vjedhur, të cilën e kërkoja në xhepin e të gjithëve. Nuk të kujtova, sepse edhe unë mbylla sytë duke kërkuar. ’
Ky është thelbi i mësimdhënies:
Nëse për të korrigjuar duhet të poshtërosh; nuk di të mësosh…

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights