Këto janë tre ushqimet më të këqija për trurin

Ushqimi mund të jetë shkaktar për probleme shëndetësore. Dr. Janine Bowring zbulon në TikTok se ka tre ushqime që mund të jenë veçanërisht të këqija për trurin, sepse ato përmbajnë yndyrë trans që dëmton sidomos rininë.

“Acidet yndyrore trans ndikojnë negativisht në kujtesën dhe të menduarit, veçanërisht te të rinjtë”, tha ajo, duke rekomanduar që të kemi kujdes me margarinën, ëmbëlsirat e gatshme dhe përzierjet e gatshme të ëmbëlsirave dhe biskotave.

“Nëse fëmijëve tuaj u pëlqen të hanë këto gjëra, duhet t’i shmangni sepse kjo do të ndikojë negativisht në trurin e tyre dhe në aftësinë e të mësuarit”, paralajmëroi mjekja.

Yndyrnat trans nuk janë të dëmshme vetëm për trurin, por edhe për sistemin kardiovaskular.

Të krijuara për të përmirësuar shijen dhe për të zgjatur jetëgjatësinë, yndyrnat trans mund të rrisin nivelet e kolesterolit të keq duke ulur kolesterolin e mirë.
Ushqimi mund të jetë shkaktar për probleme shëndetësore. Dr. Janine Bowring zbulon në TikTok se ka tre ushqime që mund të jenë veçanërisht të këqija për trurin, sepse ato përmbajnë yndyrë trans që dëmton sidomos rininë.

“Acidet yndyrore trans ndikojnë negativisht në kujtesën dhe të menduarit, veçanërisht te të rinjtë”, tha ajo, duke rekomanduar që të kemi kujdes me margarinën, ëmbëlsirat e gatshme dhe përzierjet e gatshme të ëmbëlsirave dhe biskotave.

“Nëse fëmijëve tuaj u pëlqen të hanë këto gjëra, duhet t’i shmangni sepse kjo do të ndikojë negativisht në trurin e tyre dhe në aftësinë e të mësuarit”, paralajmëroi mjekja.

Të krijuara për të përmirësuar shijen dhe për të zgjatur jetëgjatësinë, yndyrnat trans mund të rrisin nivelet e kolesterolit të keq duke ulur kolesterolin e mirë.

Yndyra trans është vrasëse

Deri në 500,000 njerëz në vit vdesin në mbarë botën nga pasojat e ngrënies së saj. Yndyrnat trans rritin kolesterolin LDL (ose “të keq”), përbërësi që bllokon arteriet dhe shkakton sulme në zemër dhe vdekje nga sëmundjet e zemrës.

Pjesa më e madhe e yndyrave trans vjen nga vajra vegjetale të hidrogjenizuara (PHO) artificiale, të prodhuara në mënyrë industriale dhe përdoret në shumë ushqime të pjekura, vajra për skuqje, ushqime të skuqura dhe yndyrna të ngurtësuara, si margarina dhe ghee vegjetale. Ato janë të lira dhe rrisin jetëgjatësinë e ushqimit të përpunuar.

Por ato nuk kanë asnjë përfitim të njohur shëndetësor dhe mund të zëvendësohen lehtësisht me përbërës të tjerë për të ruajtur shijen dhe konsistencën. Këto yndyrna nuk bëjnë gjë tjetër veçse dëmtojnë zemrat tona; në thelb, ato janë duhani i produkteve ushqimore.

Edhe pse biznesi i përdor, është kaq e thjeshtë për t’i eliminuar ato. PHO mund të zëvendësohet lehtësisht me vajra të tjerë vegjetalë që janë më të shëndetshëm, jo më të shtrenjtë dhe gjithashtu kanë shije të mirë, siç janë vajrat bimore me përmbajtje të lartë oleike.

OBSH ka bërë thirrje për eliminimin e plotë të yndyrnave trans të prodhuara në mënyrë industriale dhe kishte kërkuar që të hiqeshin nga furnizimi global i ushqimit deri në fund të vitit 2023. Kjo nuk është zbatuar.

Ekzistojnë dy alternativa të mira. E para është një kufi kombëtar prej 2 gramësh yndyrë trans të prodhuar në mënyrë industriale për 100 gram yndyrë totale në të gjitha ushqimet. E dyta është një ndalim kombëtar për prodhimin ose përdorimin e vajrave pjesërisht të hidrogjenizuara (një burim kryesor i yndyrës trans).

Duke zëvendësuar yndyrnat trans industriale me vajra dhe yndyrna më të shëndetshme në produktet e tyre, prodhuesit e ushqimit, sektori i shërbimeve ushqimore dhe furnizuesit e vajrave dhe yndyrave mund të ndihmojnë në mbrojtjen e njerëzve nga dëmet e yndyrës trans, edhe në vendet ku legjislacioni kombëtar nuk është ende në fuqi. Nëse ata zgjedhin kështu, këto kompani mund të kenë një ndikim të paparë pozitiv në shëndetin global.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights