Analisti serb: Nuk duhet të shqetësohemi për Spanjën nëse e njeh Kosovën, por për sjelljen e Vuçiqit

“Nuk ka gjasa që Madridi tash do të marrë një vendim për njohjen e Kosovës. Këtë e mbështet edhe fakti se propozimi për njohjen e Kosovës është paraqitur nga deputetët katalanas. Për arsye simbolike, por edhe për frikën reale të ringjalljes së separatizmit në vendin e tyre, qeveria spanjolle nuk do ta pranojë atë”, tha për Danas, Dragomir Angjelkoviç, analist politik.

Kujtojmë që grupi i deputetëve katalanas “Junts” i propozoi Parlamentit të Spanjës që qeveria e atij vendi të njohë pavarësinë e Kosovës, si shtet ligjor dhe demokratik me rreth 1.7 milionë banorë. Sipas mediave, ky propozim duhet të diskutohet sot në parlamentin vendor.
Junts” beson se “në mbështetje të përpjekjeve të institucioneve dhe popullit të Kosovës në mbrojtje të së drejtës së tyre për të ekzistuar si shtet i pavarur, Spanja duhet të heqë dorë nga refuzimi i saj dhe duhet të vazhdojë me njohjen aktuale të Kosovës”.

“Refuzimi i Spanjës për të njohur një shtet që ka ushtruar të drejtën e tij legjitime për vetëvendosje është një pengesë për politikën e përfshirjes së Ballkanit Perëndimor në BE dhe është një faktor në destabilizimin e zonës në kontekstin e karakterizuar nga lufta. në Ukrainë, të cilën kjo pjesë e Evropës e përjeton me ankth të veçantë”, thotë “Junts” në shpjegim.

Analisti politik Dragomir Angjelkoviq beson se marrëdhënia mes vendeve që nuk e njohën pavarësinë e Kosovës filloi të ndryshojë në momentin që Vuçiq pranoi planin franko-gjerman.

“Amerikanët kanë kohë që i bëjnë presion Madridit, si dhe kryeqyteteve të tjera të vendeve anëtare të BE-së dhe NATO-s, që ta njohin Kosovën. Ata u treguan shumë rezistent ndaj tij, kështu që Uashingtoni ndryshoi qasjen e tij. Ai ia transferoi qendrën e presionit Vuçiqit, i ngarkuar nga afera të ndryshme dhe një stil autokratik qeverisjeje. Ka dhënë një rezultat. Gjatë vitit 2023, ilegalisht nga pikëpamja e Kushtetutës sonë, ai pranoi modelin franko-gjerman (në fakt një plan i vjetër gjerman Ischinger i ripaketuar) për njohjen de facto të Kosovës”, shpjegon Angjelkoviq.

Sipas fjalëve të tij, pas kësaj Spanja, Sllovakia, Greqia, Rumania, madje edhe Qiproja filluan të ndryshojnë qëndrimin e tyre ndaj Prishtinës në atë drejtim, duke përfshirë edhe mbështetjen më të madhe për hyrjen e saj në institucione të ndryshme ndërkombëtare.

“Megjithatë, kjo nuk do të thotë se këto vende do ta njohin Kosovën në këtë fazë. Këto janë vende serioze që nuk heqin dorë lehtë nga politika e tyre, ndaj do të presin që Vuçiqi ta poshtërojë Serbinë dhe rendin e saj kushtetues deri në fund dhe që ai të paktën në parim të shprehë gatishmërinë e tij që Beogradi të njohë të ashtuquajturin de jure. pavarësinë e krahinës së saj jugore”, thotë i intervistuari i Danas.

Ai shton se kur të vijë koha për një përmbysje radikale të politikës së saj ndaj Kosovës, vetë Spanja do të iniciojë njohjen. Për këtë, thotë ai, do të presë derisa t’u thotë të gjithëve: “Nëse presidenti i Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiq, e mbështet pavarësinë e Kosovës, është e kotë që Mbretëria e Spanjës të insistojë në një qëndrim tjetër”.

“Duhet të shqetësohemi për sjelljen e Vuçiqit, jo të Spanjës, sepse po të ishte ndryshe, Madridi, si dhe Athina apo Bukureshti, nuk do ta ndryshonin kursin e tyre dhjetëvjeçar në raport me ne”, përfundon Angjelkoviq.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights