29.7 C
Pristina
E mërkurë, 17 Korrik, 2024

​Çfarë ndodh kur miza bie në ushqim

​Çfarë ndodh kur miza bie në ushqim
Sa më e pastër të jetë kuzhina juaj, aq më pak shanse që një mizë të marrë diçka para se të hajë vaktin tuaj.

Kur një mizë e bezdisshme prek ushqimin tuaj, ju ndoshta e largoni atë dhe vazhdoni të hani.

A është ky një vendim i mirë, megjithatë, apo duhet të shqetësoheni më shumë për mikrobet që ajo mund të ketë lënë në vaktin tuaj?

Ka të paktën 100 patogjenë të ndryshëm që mund të bartin mizat e shtëpisë, të tilla si bakteret, viruset dhe vezët e parazitëve, thotë Thomas J. Daniels, drejtor i Laboratorit të Qendrës Louis Calder në Universitetin Fordam, shkruan The Healthy.

Pasi një mizë kap mikrobet, ajo mund ta përhapë sëmundjen në disa mënyra. Bakteret dhe viruset në ushqimin e kontaminuar, feçet dhe vende të tjera që tërheqin mikrobet ngjiten në trupin e mizës dhe qime të vogla në këmbët e saj, thotë Daniels. Kur fluturon dhe ulet diku tjetër, për shembull, në ushqimin tuaj, ai lë disa nga ato mikrobe pas.

“Ne jemi në rrezik të infektimit edhe nga një mizë e zakonshme shtëpiake kur ajo zbret në vaktin tonë, edhe pse sasia e patogjenit që ajo mbart është ndoshta e vogël”, tha Daniels.

“Kur një mizë ulet në vaktin tuaj, ajo nuk kafshon në copa të vogla ushqimi nga pjata juaj. Në vend të kësaj, insekti lëshon lëngje tretëse mbi ushqimin për ta shpërbërë aq sa të jetë në gjendje ta gëlltisë në gjendje të lëngshme,” shton Daniels.

Megjithatë, kjo nuk është pjesa më e keqe e këtij procesi. Patogjenët brenda mizës jetojnë më gjatë se ato që ajo kapi me këmbët e saj ndërkohë, prandaj mikrobet nga të vjellat e mizës janë më të rrezikshmit për ne nga të gjithë.

Mizat mund të transmetojnë Escherichia coli, salmonelën, hepatitin A dhe rotavirusin që shkaktojnë diarre, temperaturë dhe dhimbje stomaku.

“Nëse shihni miza që gumëzhinin rreth ushqimit që e keni lënë pa mbuluar për pak kohë, më së miri do të ishte ta hidhni, nëse kujdeseni për shëndetin tuaj dhe të të dashurit tuaj”, këshillon Daniels.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights