Njerëzit flasin keq për ty? Ja si duhet të veproni sipas Platonit

Platoni (latinisht Plato) ishte një filozof i Greqisë antike që ka jetuar në Athinë prej vitit 427 p.e.s. e deri në vitin 347 p.e.s.

Ai konsiderohet si njeri ndër filzofët më të rëndësishëm të antikitetit, student i Sokratit, autor i disa dialogjeve filozofike dhe themelues i Akademisë në Athinë ku studioi edhe Aristoteli.
Kjo Akademi vazhdoi aktivitetin e saj për nëntë shekuj me rradhë.

Më poshtë ju sjellim disa thënie të Platonit:

Liri do të thotë të jesh zot i jetës tënde e të mos mbështetësh tek pasuria.

Nëse njerëzit flasin keq për ty, jeto në mënyrë të tillë që askush të mos i marrë për bazë fjalët e tyre.

Mjafton një orë lojë për të zbuluar më shumë për një person sesa një vit i tërë biseda.

Vlera e një burri matet me mënyrën si e përdor pushtetin.

Injoranca është themeli i të gjitha të këqijave.

Nevoja është nëna e të gjitha shpikjeve.

Kurrë mos dekurajoni dikë që përpiqet dhe përparon sado ngadalë qoftë.

Fillimi është pjesa më e rëndësishme e çdo pune.

Cilësia më e mirë për një prijës është që të mos dojë të bëhet prijës.

Të jesh kurajoz do të thotë të dish nga çfarë nuk duhet të kesh frikë.
Ndëshkimi që vjen nga mospjesëmarrja në politikë është të përfundosh të qeverisesh nga njerëz inferiorë.

Një njeri i mençur flet kur ka diçka për të thënë, kurse budallai flet sepse ka gjithmonë gjëra sa për të thënë.

Ekzistojnë 3 kategori njerëzish: Ata që janë të dashuruar me dijen; të dashuruarit me nderin dhe të dashuruarit me përfitimin.

Sjellja e njeriut buron nga tre arsye: Dëshira, emocioni dhe dija.

Fitorja më kryesore dhe më e fisme e njeriut është kontrolli i vetvetes.

Pasuria më e madhe për një njeri është të jetojë duke u kënaqur me pak.

Njerëzit e mirë nuk kanë nevojë për ligje që të jenë të përgjegjshëm, ndërsa njerëzit e këqinj do të gjejnë gjithnjë një rrugëdalje për t’iu shmangur ligjit.
Vendimi i mirë nuk është i bazuar te numrat, por te dija.

Të gjithë njerëzit janë nga natyra të barabartë, janë bërë nga e njëjta baltë, nga i njëjti Zot; dhe megjithatë ne mashtrojmë veten, por para Zotit, janë të shtrenjtë njëlloj si i varfri ashtu dhe mbreti.

Dituria është ushqimi për shpirtin.

Gurët më të mëdhenj nuk rrinë mirë pa më të vegjlit.

Dinaku nuk është tjetër veçse imituesi më i ulët i zgjuarsisë.

Vdekja nuk është gjëja më e keqe që mund t’i ndodhë njeriut.

Ai që bën padrejtësi është gjithnjë më fatkeq se ai që e vuan atë.
Nëse një njeri e neglizhon edukimin, ai ecën çalë në fund të jetës së tij.

Nderi është më i rëndësishëm se pasuria që prindërit mund t’u lënë fëmijëve.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights