NATO e shqetësuar, Franca mund të tërhiqet nga komanda ushtarake e aleancës nëse fiton Le Pen

Diplomatët e NATO-s nuk e kanë përjashtuar mundësinë që Franca, në situatën e re pas zgjedhjeve, të vendosë të tërhiqet nga komanda ushtarake, siç bëri në vitin 1966.

Eksperti ushtarak Michel Diclos ka rënë dakord me pikëpamjen e diplomatëve, të cilët besojnë se partia e ekstremit të djathtë Rally National, nëse vjen në pushtet mund të fillojë të punojë për një dalje “të butë” nga struktura ushtarake e NATO-s.

“Trupat që Franca kontribuon në misionet e NATO-s mund të jenë të një rangu më të ulët. Franca gjithashtu mund të kontribuojë me më pak trupa në përgjithësi”, shtoi ai.

Sipas burimeve, ardhja në pushtet e ekstremit të djathtë si rezultat i zgjedhjeve mund të vërë në pikëpyetje ndikimin e ardhshëm të Francës në NATO, pasi partia e Le Pen vë në dyshim mundësinë e anëtarësimit në aleancë dhe ofrimit të ndihmës për Kievin.

Përveç kësaj, shumë besojnë se Franca mund të forcojë lidhjet politike me Rusinë. Gjithashtu në sfondin e konfliktit në Ukrainë, partia po ndryshon pozicionin e saj ndaj NATO-s.

Kështu, në fund të marsit, udhëheqësi i Tubimit Kombëtar, Jordan Bardela, njoftoi tashmë synimin e tij për të tërhequr Francën nga komanda e përgjithshme ushtarake e NATO-s nëse ai do të vinte në pushtet, por vuri në dukje se kjo mund të bëhej vetëm pas përfundimit të luftës në Ukrainë.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights