29.7 C
Pristina
E mërkurë, 17 Korrik, 2024

Gjykata e Hagës thotë se Serbia po refuzon ekstradimin e zyrtarëve të Partisë Radikale Serbe

Gjykata e Hagës thotë se Serbia po refuzon ekstradimin e zyrtarëve të Partisë Radikale.

Gracijela Gati Santana, bashkëkryetare e Mekanizmit Gjyqësor në Hagë, në seancën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (OKB) në Nju Jork, e ka raportuar edhe një herë Serbinë për refuzimin e arrestimit dhe ekstradimit në atë gjykatë zyrtarët e Partia Radikale Serbe (SRS) Petar Jojiq dhe Vjerica Radeta, të akuzuar për shpërfillje të Gjykatës së Hagës.

Duke dorëzuar raportin e rregullt gjashtëmujor për punën e Gjykatës së Hagës, Santana theksoi se Serbia ende refuzon të përmbushë urdhrin e gjykatës për arrestimin dhe transferimin e Jojiqit dhe Radetës në Hagë. Kjo, siç vlerëson Santana, paraqet pengim të vazhdueshëm të gjykatës për të përmbushur mandatin e saj dhe për të gjykuar të akuzuarit.

Ministrja e Drejtësisë së Serbisë, Maja Popoviq, ka kërkuar në seancën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së që Mekanizmi për Tribunalet Penale Ndërkombëtare t’ia kalojë Serbisë rastin Jojiq dhe Radeta, njoftoi kabineti i saj.

Siç thuhet në njoftim, Popoviq ka thënë se veprimet e Serbisë në lidhje me këtë rast “nuk paraqet shkelje të obligimeve të saj ndërkombëtare, por përpjekje për të vepruar në përputhje me Rezolutën e SB 1966”.

Deklarata shtoi se Popoviç përshëndeti vendimin e Mekanizmit për transferimin e “rastit të (udhëheqësit të SRS) Vojislav Sheshel dhe katër të pandehurve të tjerë” në Serbi, me garanci se procedurat gjyqësore do të zhvillohen në përputhje me rregulloret serbe, me garanci për një gjykim të drejtë.

Kryetari i Mekanizmit Gjyqësor në Hagë ka denoncuar disa herë Serbinë në Këshillin e Sigurimit të OKB-së gjatë viteve të fundit për mosekstradimin e Jojiqit dhe Radetës. Paraardhësi i Santana-s, Presidenti Karmel Adjijus, e bëri këtë tre herë më parë.

Në tetor të vitit 2012, Tribunali i Hagës akuzoi Jojiqin dhe Radetën se kishin influencuar dëshmitarët e prokurorisë në gjyqin e Hagës kundër Sheshelit, duke i bindur ata të ndryshonin deklaratat e tyre ose të mos dëshmonin me kërcënime, shantazhe dhe ryshfet.

Që nga viti 2015, kur gjykata e Hagës u dërgoi urdhrin e parë të arrestit, autoritetet serbe kanë refuzuar arrestimin e Jojiqit dhe Radetës dhe ekstradimin e tyre në Hagë.

Në vitin 2016, Gjykata e Lartë në Beograd vendosi se nuk ka baza ligjore për arrestimin dhe ekstradimin e radikalëve, sepse ligji kombëtar për bashkëpunimin me Tribunalin e Hagës parashikon detyrimin për të ekstraduar vetëm ata të akuzuar për krime lufte, jo ata të akuzuar për shpërfillje. të gjykatës.

Në të njëjtën kohë, Serbia shprehu gatishmërinë e saj për të gjykuar Jojiç dhe Radeta para gjykatave vendase.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights