Vajza “bisedon” me nënën e vdekur duke përdorur inteligjencën artificiale, thotë se rezultatet ishin të “frikshme”

Pas vdekjes së nënës së saj, Sirine Malas ishte e dëshpëruar për një rrugëdalje për të tejkaluar pikëllimin e saj, shkruan Sky News.

“Kur jeni të dobët, pranoni gjithçka”, tha ajo, transmeton Telegrafi.

Aktorja ishte ndarë nga e ëma Najah pasi ishte larguar nga Siria, vendlindja e tyre – për t’u vendosur në Gjermani në vitin 2015.

Në Berlin, Sirine solli në jetë fëmijën e parë, vajzën e quajtur Ischtar dhe nuk donte asgjë sesa ta takojë me të ëmën e saj. Por para se ta kishin mundësinë, ndodhi tragjedia.

Najah vdiq papritmas pas problemeve që i kishte me veshkat në vitin 2018 në moshën 82-vjeçare.

“Ishte një udhërrëfyes në jetën time”, tha Sirine për të ëmën e vet, për të cilën theksoi se “e mësoi fillimisht ta dojë veten”.

“E gjithë ngjarja ishte e rëndë sepse ndodhi befasisht. Unë vërtetë doja që ajo të takonte bijën time dhe të kisha ribashkimin e fundit”, tha Sirine.

Madje pranoi se dhimbja ishte e papërballueshme.

“Ju thjesht dëshironi ndonjë dalje. Me gjithë ato emocione… nëse e lë aty, ajo thjesht fillon të të vrasë, të të mbytë. Doja të kisha shansin e fundit (të flasë me të)”, shtoi Sirine.

Pas katër vjet përpjekjesh për të përballur humbjen e saj, Sirine iu drejtua Project December, një vegël e inteligjencës artificiale që pretendon se “simulon të vdekurit”.

Përdoruesit plotësojnë një formular të shkurtër në internet me informacione për personin që kanë humbur, duke përfshirë moshën e tyre, marrëdhënien me përdoruesin dhe një citim nga personi.

Përgjigjet më pas futen në një chatbot me AI të mundësuar nga GPT2 e OpenAI, një version i hershëm i modelit të gjuhës së madhe pas ChatGPT. Kjo gjeneron një profil të bazuar në kujtesën e përdoruesit të personit të vdekur.

Modele të tilla zakonisht trajnohen në një gamë të gjerë librash, artikujsh dhe tekstesh nga e gjithë interneti për të gjeneruar përgjigje ndaj pyetjeve në një mënyrë të ngjashme me një mjet parashikimi fjalësh. Përgjigjet nuk bazohen në saktësinë faktike.

Me një kosto prej 10 dollarësh, përdoruesit mund të dërgojnë mesazhe në chatbot për rreth një orë.

Për Sirine, rezultatet e përdorimit të chatbot ishin “të frikshme”.

“Kishte momente që më janë dukur shumë reale. Ka pasur edhe momente kur mendova se kushdo mund të ishte përgjigjur në këtë mënyrë”, shtoi ajo.

Duke imituar nënën e saj, mesazhet nga chatbot i referoheshin Sirinës me emrin e kafshës së saj – të cilën ajo e kishte përfshirë në formularin në internet – e pyetën nëse po hante mirë dhe i thanë se po e shikonte.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights