Psikologët tregojnë 7 arsyet kryesore pse njerëzit gënjejnë

Sipas studiuesve dhe ekspertëve të psikologjisë, njerëzit nuk janë të sinqertë për shumë arsye. Ja çfarë duhet të dini.

7 arsyet kryesore pse njerëzit gënjejnë:

1 .Për arsye altruiste

Sado befasuese të duket, hulumtimi jashtë Kanadasë nga viti 2022 1 sugjeron se një nga motivimet më të zakonshme për të gënjyer është në fakt gënjeshtra për arsye altruiste ose pro-sociale. Këto janë gënjeshtrat që ne themi për t’i bërë të tjerët dhe veten tonë më të lumtur, të tilla si t’u themi fëmijëve se Babadimri është i vërtetë (pro-social) ose heqja e të vërtetave nga njerëzit që mund t’i lëndojnë ata kur dëgjojnë (altruiste).

2 .Nga fshehtësia

Një tjetër nga arsyet më të zakonshme të gënjeshtrës, sipas hulumtimit të lartpërmendur, është jashtë sekretit apo privatësisë. Në fund të fundit, ndonjëherë ne thjesht nuk duam që njerëzit të dinë disa gjëra për ne, dhe kjo mund të çojë në fije për t’i mbajtur ato gjëra të fshehura.

3 .Për të ruajtur imazhin e tyre

Disa njerëz do të gënjejnë për të shmangur ndjesinë e prekshme ose të ekspozuar, dhe turpin pasues që vjen me atë ekspozim. Gënjeshtra për diçka që ju e konsideroni të turpshme, apo edhe zbukurimi i arritjeve tuaja, do të llogaritet si gënjeshtër për të shmangur vlerësimin negativ.

4 .Për të shmangur ndëshkimin ose hakmarrjen

Njerëzit shpesh gënjejnë “sepse kanë frikë se personi do të zemërohet ose do të gjykojë ose do ta lërë”. Kjo mund të duket sikur t’i thuash mamasë tënde se bëre diçka që ajo e kërkoi, edhe pse nuk e bëre – ose t’i thuash partnerit se nuk ke tradhtuar kurrë, edhe nëse e ke bërë, për shembull.

5 .Nga detyrimi apo pakujdesia

Ndonjëherë njerëzit që gënjejnë nuk kanë një arsye të vërtetë. Ndërsa studimi vëren se kjo nuk është aq e zakonshme sa arsyet e mëparshme, ka vërtet gënjeshtarë të detyrueshëm. Gënjeshtarët kompulsivë priren të gënjejnë sepse kanë frikë se e vërteta do t’i bëjë ata të gjykohen ose refuzohen.

6 .Per kenaqesi

Përtej gënjeshtrës me detyrim pa arsye, ka njerëz që mund të kenë një lloj kënaqësie ose gëzimi nga gënjeshtra dhe manipulimi i njerëzve . “Ata janë gënjeshtarë të zakonshëm. Ata janë të varur prej saj,” “Është pjesë e fitores për ta – sociopatët gënjejnë gjatë gjithë kohës.”

7 .Për të nxjerrë diçka prej saj

Dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishme, ndonjëherë njerëzit mund të gënjejnë për të arritur një qëllim. Kjo mund të duket si të gënjesh në CV me shpresën për të gjetur një punë të re ose të gënjesh për hobet tuaja për të tërhequr një dashuri. “Njerëzit e shëndetshëm do të shfaqin gënjeshtra të orientuara drejt qëllimit herë pas here”, duke shtuar, “Kush nuk ka thënë po kur është pyetur nëse kanë të drejtë për zbritjen e studentëve?”

Askush nuk dëshiron të gënjehet, por sipas ekspertëve dhe hulumtimeve, njerëzit shpesh kanë arsye reale për të gënjyer, dhe ndonjëherë ato arsye janë edhe altruiste. Nëse ju kanë gënjyer, mbani mend se shpesh njerëzit e bëjnë këtë për të shmangur refuzimin ose zemërimin.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights