Mënyra si të stimuloni zhvillimin personal

Ka shumë aspekte të ndryshme të rritjes personale. Mund të jenë ndryshime të mëdha jetësore për të cilat po punojmë ose ndryshime të thjeshta që po i përfshijmë në jetën tonë të përditshme.

Ne duhet të jemi gjithmonë duke punuar për të qenë një version më i mirë i vetvetes. Unë nuk jam duke thënë që ju nuk jeni të shkëlqyeshëm ashtu si jeni, por gjithnjë ka vend për rritje dhe përmirësim. Gjithmonë ka vend për të mësuar dhe eksploruar përvoja të reja që na lejojnë të rritemi dhe të ndryshojmë si person.

Ju duhet të jeni konkurrenca juaj më e madhe.

Ç’kuptim ka të qëndrosh i njëjtë, të mos provosh kurrë gjëra të reja, të mos eksplorosh pasione të reja, të mos përpiqesh kurrë të përmirësohesh dhe të mësosh? Çfarë lloj jete është nëse nuk e jetojmë në potencialin tonë të plotë? Sa më shumë përvojë të re dhe mësime jetësore të keni, aq më shumë mësoni për veten tuaj. Është e rëndësishme që gjithmonë të reflektoni mbi veprimet, ndjenjat tuaja, etj. Në mënyrë që të mësoni prej tyre dhe t’i përmirësoni ato. Sa më shumë që mësoni për veten tuaj, aq më e lehtë është të zbuloni se KUSH dëshironi të jeni dhe çfarë duhet të përmirësoni për ta arritur atë!

Prandaj më poshtë jepen 16 hapa të vegjël që mund t’i ndërmerrni për të stimuluar zhvillimin personal në jetën tuaj.

1 – Njihuni më mirë me veten përmes reflektimit të vetvetes

Reflektimi i vetvetes është një mënyrë e shkëlqyeshme për të mësuar më shumë për veten tuaj dhe mund t’ju ndihmojë të bëheni më të vetëdijshëm për veten. Pasi të jemi më të vetëdijshëm për veten, mund të fillojmë të shohim se cilat fusha të vetes do të dëshironim të përmirësonim. Të kesh aftësinë për të reflektuar në emocionet ose reagimet e tua ndaj situatave është një aftësi e shëndetshme dhe padyshim që mund të ndihmojë për të inkurajuar rritjen dhe përmirësimin personal.

2 – Provoni një gjë të frikshme

Që të rritemi dhe të përmirësohemi si person, ne duhet të shtyjmë veten jashtë zonës sonë të rehatisë dhe të provojmë gjëra të reja. Nëse nuk ndryshoni kurrë asgjë në jetën tuaj, asgjë nuk do të ndryshojë. Shumë prej nesh janë të frikësuar nga ndryshimi, ose luftojnë me frikën e dështimit, por unë premtoj se shtyrja e vetes jashtë zonës tuaj të rehatisë siguron shumë rritje dhe mësim.

3 – Zhvilloni aftësinë për të qeshur me veten tuaj

Mos e merrni veten shumë seriozisht. Nëse bëni një gabim, mësoni të qeshni për të. Të kesh aftësinë për t’u argëtuar me dështimet e tua do të të ndihmojë t’i kapërcesh ato dhe të vazhdosh më tej. Gabimet dhe dështimet në jetën tuaj duhet të shikohen gjithmonë si përvoja të rritjes. Për sa kohë që jeni duke mësuar dhe rritur nga ato dështime, atëherë ato mund të konsiderohen pozitive në jetën tuaj.

4 – Rrethohuni me njerëz të mirë

A keni dëgjuar ndonjëherë thënien “Ju bëheni më shumë si 5 personat më të mirë me të cilët kaloni kohën tuaj”. Çfarë do të thotë kjo? Sigurohuni që 5 personat tuaj më të mirë të jenë të mrekullueshëm. Nëse shoqërohesh gjatë gjithë kohës me njerëz negativë që nuk kanë dëshirë të ndryshojnë ose rriten, ky mendim bëhet ngjitës. Njerëzit me të cilët ju rrethoni veten duhet të jenë mbështetës, inkurajues, të ndajnë interesa të ngjashëm me ju dhe të kenë tipare të personalitetit që ju vetë vlerësoni ose dëshironi t’i keni.

5 – Praktikoni mirënjohjen

Çdo ditë, merrni zakon të mendoni, ose të shkruani 3 gjëra për të cilat jeni mirënjohës. Kjo mund të ketë një ndikim të madh në lumturinë dhe rritjen tuaj të përgjithshme si person. Kjo funksionon shumë mirë edhe në ditë të tmerrshme. Kur kaloni një ditë veçanërisht të keqe, atëherë ju nevojitet më shumë ky ushtrim. Gjithmonë ka 3 gjëra në jetën tuaj për të qenë mirënjohës. Të menduarit në këtë mënyrë do të zhvendosë në mënyrë drastike mendimin dhe lumturinë e përgjithshme.

6 – Ushtrimi

Të gjesh kohë për të qenë aktiv është një përmirësim i madh në jetën tënde që padyshim që mund të sjellë vetë-përmirësim. Diçka aq e lehtë sa dalja për një shëtitje është një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar.

7 – Provo diçka të re

Provoni të bëni diçka që nuk e keni provuar më parë. Nuk ka pse të jetë diçka që ju tmerron ose ndonjë gjë ekstreme. Thjesht bëni diçka që gjithmonë keni dashur ta bëni, por në të vërtetë nuk e keni bërë kurrë.

8 – Gjeni kohë për pasionet tuaja

Një gjë e madhe për vetë-përmirësimin dhe rritjen personale është sigurimi që ju gjeni kohë për të ndjekur gjërat që ju bëjnë të lumtur dhe ju sfidojnë të rriteni. Ju gjeni kohën për të bërë gjërat që doni.

9 – Largoni telefonin

Duke folur për të gjetur pak kohë për pasionet tuaja, a e dini sa kohë do të keni nëse thjesht vendosni telefonin tuaj larg. Unë do të jem i pari që do të pranoj se jam ngjitur në telefonin tim. Vazhdimisht më tërheq vëmendjen. E theva telefonin një herë dhe më duhej të prisja që të merrja një i ri. Kisha kaq shumë kohë. Nuk dija çfarë të bëja me veten time dhe isha kaq produktive! Më hapi vërtet sytë.

10 – Vendos disa qëllime

Vendosja e qëllimit është jashtëzakonisht e rëndësishme për rritjen personale. Ju duhet të dini se çfarë doni të arrini dhe kush doni të jeni në mënyrë që të vendosni qëllime reale dhe të arritshme. Unë rekomandoj që të vendosni qëllime SMART afatgjata (vjetore) dhe afatshkurtra (mujore dhe javore). Qëllimet tuaja afatshkurtra duhet të rreshtohen me qëllimet tuaja afatgjata dhe duke ju ndihmuar që t’i arrini ato. Të kesh qëllime në jetë të ndihmon të qëndrosh në rrugën e duhur për tu përmirësuar dhe rritur si person.

11 – Investoni në veten tuaj

Nuk mund ta theksoj mjaftueshëm këtë. Nëse dëshironi të ndiqni një aftësi ose hobi të ri, bëjeni. Ia vlen gjithmonë t’i kushtohet kohë dhe para mësimit dhe rritjes. Çfarë keni për të humbur? Ju do të mësoni diçka për veten tuaj pa marrë parasysh çfarë, dhe edhe nëse në fund nuk ju pëlqen, ju përsëri do të rriteni si një person vetëm nga përvoja.

12 – Investoni tek një planifikues

Jeta ime është përmirësuar shumë thjesht duke përfshirë një planifikues në jetën time. Unë planifikoj muajt dhe javët e mia, vendos qëllime, bëj lista të detyrave, qëndroj i organizuar, etj. Diçka kaq e thjeshtë mund të ketë me të vërtetë një ndikim të madh në rritjen tuaj personale. Më pëlqen gjithashtu të përdor një planifikues që ka një lloj seksioni mujor të reflektimit, në mënyrë që të mund të ndjek përparimin e qëllimit, etj.

13 – Bëni diçka që e keni shtyrë

Çfarë keni shtyrë? Bëjeni. Do të ndiheni më mirë dhe nganjëherë vetëm duke filluar të bëni diçka që e keni shtyrë ndez produktivitetin tuaj! Ju gjithashtu nuk do ta keni atë detyrë që peshon mbi supe, kështu që mund ta vendosni plotësisht përqendrimin tuaj në gjëra të tjera, më të këndshme.

14 – Bëni një listë

Bërja e listave është një aktivitet i shkëlqyeshëm për rritjen personale. Ekziston një larmi listash që mund të bëni dhe që do të funksiononin si një aktivitet përmirësimi. Bëni një listë të gjithçkaje që dëshironi të arrini në jetë, një listë të pikave tuaja më të mira, një listë fushash në jetën tuaj që dëshironi t’i përmirësoni, një listë pohimesh pozitive, një listë mirënjohjeje.

Listat janë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i vënë gjërat në perspektivë dhe gjithashtu shërbejnë si pikë referimi kur është e nevojshme. Për shembull, nëse keni një listë pohimesh pozitive për veten tuaj dhe po kaloni një ditë ku ndiheni të mundur, mund t’i kujtoni vetes se jeni të denjë për gjithçka për të cilën po punoni.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights