29.1 C
Pristina
E mërkurë, 19 Qershor, 2024

Gruaja përfundon me dëmtim të veshkave pas vizitës në sallonin e flokëve

Profesionistët mjekësorë po i paralajmërojnë për efektet anësore potenciale të disa trajtimeve për flokët pasi një grua e re ka pësuar dëmtime në veshka pas një seance në një sallon.

Një grua tunisiane 26-vjeçare përjetoi tre dëme akute në veshka nga qershor 2020 deri në korrik 2022, sipas një artikulli që u botua në Revistën e Re Anglisht të Mjekësisë këtë muaj.

Letra e cila është shkruar nga mjekë francezë, lidhi disa produkte për zbutje dhe drejtim të flokëve me dëme në veshka, shkruan Fox News.

Gruaja në studimin e rastit nuk kishte asnjë problem shëndetësor më parë kur kërkonte ndihmë mjekësore.

Ajo vuajti nga vjellja, temperatura, diarre dhe dhimbje në kurriz kur u drejtua tek mjeku.

“Secila ngjarje e dëmit akut në veshka kishte rastësisht përputhur me një trajtim të flokëve në të njëjtin sallon në ditën kur filluan simptomat”.

“Pacientja raportoi një ndjesi djegie gjatë secilit procedurë, e pasuar nga ulcera në kokë.”

Në përpunimin e saj, personeli mjekësor zbuloi se gjaku i saj testoi pozitiv për nivelet e rritura të kreatininit në plasmë. Kreatinini në plasmë është një produkt që vjen nga muskujt – kur hy në gjak, ai filtrohet nga veshkat.

“Këto rezultate ofrojnë dëshmi se krema për drejtim të flokëve që përmban acid glikolik është përgjegjëse për nefropatinë e shkaktuar nga oksalati kalciumi pas procedurave të drejtimi të flokëve të tipit të përshkruar këtu,” argumenton letra. “Acidi glikolik u patentua dhe u prezantua së fundmi në produkte për drejtim të flokëve si një alternativë që duket se është më e sigurt në krahasim me formulimet që përmbajnë formaldehid.”

“Me konsideratë për nefrotoksisitetin e mundshëm të acidit glikolik topik, produktet që përmbajnë këtë substancë duhet të shmangen dhe, do të propozojmë, duhet të ndërpriten nga tregu.”

Artikulli gjithashtu vuri në dukje se 26 pacientë në Izrael vuajtën nga dëme akute në veshka pas procedurave të drejtimit të flokëve “stil braziliane”.

Në vitin 2022, një studim i Institucioneve Kombëtare të Shëndetit (NIH) sugjeroi se produkte kimike për drejtim të flokëve mund të rrisin rrezikun e kancerit të mitrës te gratë. Hulumtuesit përmendën substancat që shkaktojnë ndërprerje endokrine në produktet.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights