A e keni dëgjuar ndonjëherë Stephen Hawking të flasë pa kompjuter?

Pamjet e pabesueshme të Stephen Hawking duke folur pa sintetizuesin e tij të të folurit janë rishfaqur.

Pasi fizikani teorik, kozmologu dhe autori u diagnostikua me një formë të ngadaltë progresive të sëmundjes së neuroneve motorike, ai gradualisht filloi të humbasë aftësinë për të lëvizur dhe përfundimisht humbi aftësinë për të folur.

Hawking u diagnostikua me sëmundje të neuroneve motorike (MND) në vitin 1963, e cila prek trurin dhe nervat dhe përfundimisht çon në vdekje.

Pavarësisht diagnozës së tij, Hawking, i cili vdiq në vitin 2018 në moshën 76-vjeçare, vazhdoi punën e tij pioniere në fushën e fizikës teorike, veçanërisht në lidhje me vrimat e zeza.

Fatkeqësisht, MND-ja e tij ngadalë filloi të ndikojë në të folurit e tij, duke e bërë atë të belbëzojë, dhe nga fundi i viteve 1970 ai duhej të kishte dikë afër tij për të interpretuar atë që ai po thoshte.

1985 Në vitin 2010, ai u kontraktua nga pneumonia dhe iu desh t’i nënshtrohej një trakeotomie për të shpëtuar jetën e tij, por kjo shkaktoi përdorimin e tij të një sintetizuesi të të folurit – veçanërisht një sintetizues të të folurit DECtalk – për të komunikuar.

DECtalk është një teknologji e tekstit në të folur e zhvilluar nga Digital Equipment Corporation në 1983. Hawking mori një version të personalizuar.

Shumë njerëz e kujtojnë zërin e Hawking si një version të sintetizuar; megjithatë, pamjet janë rishfaqur në internet që tregojnë Hawking duke dhënë një intervistë “në fund të viteve 1970” pa përdorimin e një sintetizuesi, por me ndihmën e një përkthyesi.

Videoja tregon një shfaqje të vjetër televizive në të cilën Hawking flet për teoritë e vrimave të zeza dhe fjalimi i tij përsëritet nga një përkthyes – një nga studentët e tij në atë kohë.

Në video, ai thotë: “Nuk do të shihni asgjë të veçantë nëse do të kalonit nëpër një vrimë të zezë. Pasi të kalonit një pikë të caktuar kritike, atëherë nuk do të mund të ktheheshit më, pavarësisht sa raketa keni përdorur”.

Një YouTuber komentoi: “Trupi i Stephen Hawking mund të jetë një kafaz, por truri i tij nuk ishte. Ai ishte në gjendje të ndikonte jo vetëm te të tjerët, por edhe tek unë, me intelektin e tij të pastër, madje edhe kufizimet e tij nuk e ndaluan atë. Një legjendë absolute.”

“Ishte mirë që më në fund e dëgjova të fliste”, shtoi një tjetër.

Një i tretë shkroi: “Edhe me fjalimin dhe titrat gjithnjë e më të dobët të këtij njeriu, ju mund të dëgjoni se çfarë po thotë,” raporton Unilad. /tesheshi.com/

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights