Sondazh: Kosova, më e padëshiruara nga evropianët në BE, Ukraina më e pranueshme

Evropianët janë përgjithësisht të hapur ndaj idesë për anëtarësimin e Ukrainës në BE pavarësisht nga kostot dhe rreziqet, por më të ftohtë ndaj pranimit të Gjeorgjisë dhe të vendeve të Ballkanit Perëndimor, sidomos Kosovës, sipas një ankete.

Komisioni Evropian muajin e kaluar e rekomandoi fillimin e bisedimeve për anëtarësim me Ukrainën dhe Moldavinë. Qeveritë e 27 vendeve të BE-së pritet që ta diskutojnë këtë propozim në një samit në Bruksel javën e ardhshme, edhe pse kryeministri i Hungarisë, Viktor Orban, disa herë ka thënë se e kundërshton hapjen e bisedimeve me Kievin, raporton gazeta “The Guardian”.

Ministri i Jashtëm i Ukrainës, Dmytro Kuleba, tha të hënën se do të ishte “shkatërruese” për Kievin dhe për BE-në, nëse në samitin e bllokut nuk mbështetet fillimi i bisedimeve për anëtarësim. “Nuk mund ta imagjinoj… Nuk dua as të flas për pasojat”- tha kryediplomati ukrainas.

Sipas anketës së zhvilluar në gjashtë shtete të BE-së për Këshillin Evropian për Marrëdhënie të Jashtme [ECFR], pjesëmarrësit shfaqën përkrahje të konsiderueshme për kandidaturat e Ukrainës dhe, në nivel më të ulët, për ato të Moldavisë dhe Malit të Zi, por edhe shqetësime të thella ekonomike e të sigurisë.

Megjithatë, në anketë pati kundërshtim të gjerë ndaj anëtarësimit të mundshëm të Turqisë në veçanti, si dhe përgjigje dukshëm të ftohta ndaj anëtarësimit të Shqipërisë, Bosnjës, Kosovës, Gjeorgjisë, Serbisë e Maqedonisë së Veriut.

Piotr Buras, zyrtar i lartë i politikave në ECFR, tha: “Retorika gjeopolitike nga Brukseli po i maskon shqetësimet e thella në shtetet anëtare rreth pasojave të mundshme të zgjerimit dhe skepticizmin e gjerë për aftësinë e BE-së për të absorbuar anëtarë të rinj.”

Sipas anketës, përkrahja më e lartë për anëtarësimin e Ukrainës është në Danimarkë (50 për qind) dhe në Poloni (47 për qind). Mendimet janë më të përçara në Rumani (32 për qind për, 29 për qind kundër), Gjermani (37 për qind për, 39 për qind kundër) dhe Francë (29 për qind për, 35 për qind kundër). Në Austri, shumica e pjesëmarrësve në anketë (52 për qind) ishin kundër hyrjes së Ukrainës në BE.

Në bazë të të dhënave të sondazhit, 51 për qind e pjesëmarrësve në gjashtë shtetet e BE-së ishin kundër hyrjes së Turqisë në Bashkimin Evropian.

Evropianët u shfaqën të ftohtë edhe ndaj Shqipërisë, Kosovës, Bosnjës, Gjeorgjisë, Moldavisë, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë. Në përgjithësi, më pak se 30 për qind përkrahje u dha në anketë për anëtarësimin e këtyre tetë shteteve në BE.

Përkrahja më e ulët ishte për anëtarësimin e Kosovës. Vetëm 20 për qind e të anketuarve e përkrahën hyrjen e vendit tonë në BE, ndërsa 37 për qind ishin kundër. Për Shqipërinë, 24 për qind e përkrahën anëtarësimin, ndërsa 35 për qind kundër këtij veprimi. Për Serbinë, 25 për qind ishin për, ndërsa 35 për qind kundër.

Për Maqedoninë e Veriut, 26 për qind e përkrahën anëtarësimin, ndërsa 27 për qind ishin kundër. Për Malin e Zi, 30 për qind e përkrahën anëtarësimin e këtij vendi në BE, ndërsa 25 për qind ishin kundër kësaj mase.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights