Eklipsi diellor, çka do të ndodh sot

Një eklips i plotë diellor do të përfshijë Amerikën e Veriut sot, nga Meksika deri në skajin shumë lindor të Kanadasë. Fenomeni astronomik do të jetë më pak dramatik në Britani, por një eklips i pjesshëm mund të jetë i dukshëm në disa pjesë të vendit.

Çfarë është një eklips diellor dhe pse është ky i veçantë?

Një eklips diellor ndodh kur Hëna lëviz midis Tokës dhe Diellit, duke bllokuar disa ose të gjitha rrezet e Diellit që të arrijnë në Tokë. Fenomeni është një ngjarje kozmike, që kërkon që Dielli, Hëna dhe Toka të jenë në shtrirjen e duhur që Hëna të hedhë hije në planetin tonë.

Kur kjo ndodh, Hëna hedh dy lloje hijesh. Njëra rezulton në një eklips të pjesshëm diellor, i cili mbulon vetëm një pjesë të Diellit.

Tjetri – dhe më spektakolari – quhet një eklips diellor total, në të cilin disku i Diellit mbulohet tërësisht nga Hëna.

Një eklips total diellor ndodh diku në Tokë afërsisht çdo 18 muaj ose më shumë. SHBA-ja kontinentale ishte gjithashtu me fat për të parë një të tillë në 2017, por mundësia e saj e ardhshme e rëndësishme nuk do të vijë deri në vitin 2045.

Hija e plotë e Hënës përfundon udhëtimin e saj nëpër Tokë në Oqeanin Atlantik rreth 620 milje (1000 km) nga Cornëall.

Por duhet të jetë ende e mundur të kapet një eklips i pjesshëm nga pjesët perëndimore të Britanisë së Madhe, pikërisht përpara perëndimit të diellit.

Kur është eklipsi diellor në SHBA dhe si mund ta shikoj?

Këshilla e vjetër për të mos parë kurrë direkt Diellin ende vlen – nuk duhet ta shikoni eklipsin drejtpërdrejt. Ekspertët rekomandojnë përdorimin e syzeve të eklipsit diellor, të cilat kanë një filtër të veçantë që bllokon rrezet e dëmshme UV. Këto syze janë të ndryshme nga syzet e diellit, pasi ato bllokojnë tërësisht dritën, përveç asaj që vjen nga dielli.

Si mund ta shikoj eklipsin total në internet?

Njerëzit jashtë Amerikës së Veriut që duan të shohin eklipsin total mund ta shikojnë në faqen e internetit të BBC.

Ku në botë do të jetë i dukshëm eklipsi total?

Qytetet e mëdha që duhet të shohin eklipsin total përfshijnë Dallas, Indianapolis, Cleveland dhe Buffalo, ndërsa Niagara Falls pritet të ofrojë një pamje spektakolare të ngjarjes.

Për kanadezët, rruga e tërësisë përfshin Hamilton, Montreal dhe Gander.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights