26.7 C
Pristina
E shtunë, 22 Qershor, 2024

7 muaj burg për afaristin kosovar: Ka çuar mbi dhjetë firma në falimentim

Një burrë 36-vjeçar duhet të mbajë shtatë muaj burg, sepse, si një “varrosës kompanish”, ai ka marrë në dorë kompanitë e mbingarkuara me borxhe në kantonin e Lucernit dhe ngadalë i ka çuar ato në falimentim, transmeton albinfo.ch. Duke vepruar kështu, ai ka shkaktuar një dëm prej rreth 1 milion frangash.

Gjykata Penale e Lucernit e ka dënuar kosovarin, i cili u arrestua në Shqipëri në gusht të vitit 2021 në bazë të një urdhër-arresti ndërkombëtar dhe u ekstradua në Zvicër, për keqmenaxhim të shumëfishtë dhe mosmbajtje kontabiliteti, shkruan sda.ch. Gjykata i ka shqiptuar atij një dënim të pjesshëm me burg prej 14 muajsh, nga të cilat ai duhet të vuajë gjysmën.

Që nga viti 2011, i akuzuari kishte marrë përsipër rreth një duzinë kompanish që ishin në situatë të pasigurt financiare. Për të vonuar hapjen e falimentimit, ai krijonte distancën sa më të madhe hapësinore dhe kohore nga organi i mëparshëm, për shembull duke zhvendosur selinë e kompanisë ose duke ndryshuar emrin e saj.

Ai merrte nga 2.000 deri në 5.000 franga për blerje, me të cilat, sipas gjykatës, kishte realizuar një fitim deri në 55.000 franga, transmeton albinfo.ch. Ndërsa dëmi i shkaktuar ishte të paktën 900 000 franga, i cili është akumuluar si pasojë e falimentimit ekonomik të kompanive.

Gjykata vuri në dukje se ai ka anashkaluar sistematikisht rregulloret mbrojtëse që ishin vendosur për të mirën e kreditorëve, për të përmbushur motivin e tij thjesht financiar dhe egoist. Sjellja e tij karakterizohej nga një përbuzje ndaj sistemit juridik dhe një mungesë e theksuar skrupujsh.

I dënuari ka pasur precedentë penalë përkatës. Aktgjykimi është marrë në procedurë të shkurtuar dhe është tashmë ligjërisht i detyrueshëm, përcjell albinfo.ch. Veç dënimit që do ta mbajë ai duhet të paguajë shpenzimet procedurale prej 9400 frangash.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights