​Një radio sinjal 8 miliardë vjeçar arriti në Tokë

Astronomët kanë regjistruar valë radio misterioze që u deshën 8 miliardë vjet për të arritur në Tokë. Është një nga shpërthimet më të largëta dhe më të fuqishme të radios së shpejtë (FRB) të vëzhguara ndonjëherë.

Në fakt, shpërthimi i FRB 20220610A zgjati më pak se një mili-sekondë, por në atë fraksion të një momenti lëshoi ​​aq energji sa lëshon Dielli ynë gjatë 30 vjetëve.

Shpërthimet e shpejta të valëve të radios janë një nga misteret më magjepsëse në univers. Këto janë sinjale jashtëzakonisht të fuqishme, disa lëshojnë më shumë energji se 500 milionë diej dhe zgjasin më pak se sa hap e mbyll sytë. Një nga karakteristikat më të rëndësishme të FRB-ve është se ato janë jetëshkurtra dhe të paparashikueshme. Zakonisht shfaqen papritur në një pjesë të qiellit dhe zgjasin vetëm disa mili-sekonda.

Përsëritja e FRB-ve, domethënë kur nuk është vetëm një interval, por disa me radhë, janë shumë të rralla dhe tërheqin veçanërisht vëmendjen e astronomëve. Disa nga FRB-të e përsëritura ndodhin periodikisht, në intervale të rregullta, çdo disa ditë ose muaj.

“Duke ardhur nga një grup i vogël galaktikash”

Astronomët duke përdorur një seri teleskopësh të fuqishëm në Australi (ASKAP, Australian Square Kilometer Array Pathfinder) zbuluan FRB 20220610A dhe zbuluan se nga vinte.

“Me ASKAP, ne ishim në gjendje të përcaktonim se nga erdhi”, tha astronomi Stuart Ryder nga Universiteti Macquarie në Australi, siç raportohet nga CNN.

“Më pas kërkuam burimin e saktë, galaktikën, me teleskopin shumë të madh në Kili. Ne zbuluam se ajo vinte nga një galaktikë që është më e vjetër dhe më e largët se çdo burim tjetër FRB-sh i vëzhguar deri më tani, dhe se ka të ngjarë për të qenë brenda një grupi të vogël galaktikash që kalojnë përmes procesit të bashkimit”, shtoi ai.

Misteri i origjinës së FRB

Burimi i këtij FRB të lashtë është një grup prej dy ose tre galaktikash që tani po kalojnë procesin e bashkimit, ndërveprimit dhe formimit të yjeve të rinj. Ky zbulim është në përputhje me hipotezën se magnetet ose disa objekte të tjera me energji të lartë të formuara pas shpërthimit të yjeve janë përgjegjës për shpërthimet e shpejta të valëve të radios.

Magnetarët janë yje neutron me fusha magnetike jashtëzakonisht të forta dhe yjet neutron janë bërthamat e shembura të yjeve masivë që kanë arritur fundin e jetëgjatësisë së tyre dhe kanë hedhur pjesën më të madhe të materialit të tyre në hapësirë.

“Edhe pse ne ende nuk e dimë saktësisht se çfarë i shkakton këto shpërthime të mëdha energjie, ky hulumtim tregon se FRB-të janë një fenomen i zakonshëm në univers dhe se ne mund t’i përdorim ato për të zbuluar lëndën midis galaktikave dhe për të kuptuar më mirë strukturën e universit,” tha astrofizikani Ryan Shannon nga Universiteti në Australi.

Hulumtimi “Një shpërthim i shpejtë i radios ndriçuese që heton Universin në zhvendosjen e kuqe 1”, u botua në revistën “Science”.

PUBLIKIMET E FUNDIT

TË NGJASHME

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verified by MonsterInsights