Tech

“Shkatërrim dhe më shumë vdekje se pandemia”, Bill Gates zbulon çfarë sfide e pret njerëzimin

“Pandemia globale nuk është asgjë përpara krizës klimatike. Edhe pse numri i vdekjeve qëndron në shifra tepër të larta me këtë pandemi, ajo nuk krahasohet me shifrat që mund të vijnë nga shkatërrimet natyrore të përmbytjeve, djegieve të pyjeve dhe klimës së nxehtë, siç kemi parë që edhe janë shtuar në vitet e fundit”.

Këto janë fjalët e filantropit dhe miliarderit Bill Gates në një intervistë për televizionin amerikan CBN.

Mirëpo, miliarderi tashmë nuk ka ngritur thjesht një shqetësim për këtë kauzë kaq të rëndësishme për njerëzimin dhe i ka çuar gjërat më tej me publikimin e librit të ri: “Si të shmangim një katastrofë klimatike” ku përshkruan mënyrat dhe hapat që duhet ndërmarrë drejt këtij qëllimi global.

Duket disi e pamundur që një njeri ti imponohet botës në këtë mënyrë, por në të vërtetë besueshmëria e Gates është rritur që pas paralajmërimit që ai bëri në një Ted Talk në vitin 2015 për një pandemi globale që e priste botën dhe faktin që qeveritë ishin të papërgatitura për të.

Tashmë sfida e radhës është shumë më e vështirë sipas tij, teksa afati kohor për të arritur zero emisione duket i largët, por në të vërtetë marrja e hapave duhet të fillojë pa humbur kohë.

Bill Gates dëshiron që ju të dini dy numra: 51 miliardë dhe zero. E para është numri i toneve të gazrave serë që zakonisht i shtohen atmosferës çdo vit si rezultat i aktiviteteve njerëzore.

Ky i fundit është numri i toneve që duhet të arrijmë deri në vitin 2050 në mënyrë që të shmangim një krizë klimatike.

Sa do të kushtojë gjithçka?

Në dhjetor, Gates sugjeroi në blogun e tij që SHBA të krijonin një Institut Kombëtar të Inovacionit të Energjisë për të ndihmuar vendin të marrë drejtimin në inovacionin e ndryshimit të klimës. Ideja është që të modelohet sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, shtylla kurrizore e kërkimit mjekësor të SHBA, i cili ka një buxhet vjetor prej rreth 37 miliardë dollarë.

Gates thotë se shpenzimet aktuale të Kërkim-Zhvillimit të qeverisë amerikane për inovacionin e energjisë janë rreth 7 miliardë dollarë në vit; kjo do të duhej të pesëfishohej për t’u përputhur me shpenzimet e qeverisë për NIH. /GSH/


SHIKO EDHE: 10 teknologjitë e lashta për të cilat shkenca ende nuk ka përgjigje