Tech

Robotët vrasës: Rritet mbështetja për përjashtimin e tyre

(Gjenevë) – Një numër në rritje i vendeve e pranojnë detyrën për të shpëtuar njerëzimin nga armët plotësisht autonome, ka bërë të ditur “Human Rights Watch” me anë të një raporti të lëshuar sot.

Sistemet e armëve që zgjedhin dhe përfshijnë objektiva pa kontroll të mirëfilltë njerëzor, të njohur si robotë vrasës, janë të papranueshme dhe duhet të parandalohen.

Raporti prej 55 faqesh, “Ndalimi i Robotëve Vrasës: Pozicionet e vendit për ndalimin e armëve plotësisht autonome dhe ruajtjen e kontrollit njerëzor“, shqyrton politikat e 97 vendeve që kanë përpunuar publikisht pikëpamjet e tyre për robotët vrasës që nga viti 2013.

Shumica e konsiderojnë kontrollin njerëzor dhe vendimmarrjen po aq të rëndësishme për pranueshmërin dhe ligjshmërinë e sistemeve të armëve.

Shumica e këtyre vendeve kanë shprehur dëshirën e tyre për një traktat të ri për të mbajtur kontrollin njerëzor mbi përdorimin e forcës, përfshirë 30 vende që në mënyrë të qartë kërkojnë të ndalojnë armë plotësisht autonome.

Të gjitha vendet kanë për detyrë të shpëtojnë njerëzimin duke mbajtur një kontroll domethënës njerëzor mbi përdorimin e forcës dhe duke ndaluar armë plotësisht autonome.

© 2020 Brian Stauffer për Human Rights Watch

“Heqja e kontrollit njerëzor nga përdorimi i forcës tani vlerësohet gjerësisht si një kërcënim i rëndë për njerëzimin, ashtu si ndryshimi i klimës, meriton një veprim urgjent shumëpalësh“, tha Mary Wareham, drejtore e avokimit për ndarjen e armëve në Human Rights Watch dhe koordinatore e fushatës për të ndaluar Robotët vrasës.

“Një traktat ndërkombëtar ndalues, është mënyra e vetme efektive për t’u marrë me sfidat serioze të ngritura nga armët plotësisht autonome.”

Prej se Human Rights Watch dhe organizata të tjera joqeveritare filluan Fushatën për të Ndaluar Robotët Vrasës në vitin 2013, nevoja për t’iu përgjigjur shqetësimeve për sistemet e armëve autonome vdekjeprurëse, një term tjetër për armë plotësisht autonome, ka avancuar në mënyrë të qëndrueshme në axhendat ndërkombëtare.

Një numër në rritje i politikëbërësve, ekspertëve të inteligjencës artificiale, ndërmarrjeve private, organizatave ndërkombëtare dhe vendase dhe individëve të zakonshëm kanë miratuar thirrjen për ndalimin e armëve plotësisht autonome.

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, António Guterres i ka kërkuar vazhdimisht vendeve që të ndalojnë sistemet e armëve që mund të shenjtërojnë dhe sulmojnë qeniet njerëzore, duke i quajtur këto armë “moralisht të neveritshme dhe politikisht të papranueshme“.

“Është jashtëzakonisht e qartë se mbajtja e kontrollit njerëzor mbi përdorimin e forcës është një domosdoshmëri etike, një domosdoshmëri ligjore dhe një detyrim moral,” tha Wareham.

“Të gjitha vendet duhet të përgjigjen me urgjencë duke filluar negociatat për një traktat të ri ndërkombëtar ndalimi.”

Kombet kanë marrë pjesë në tetë mbledhjet e Konventës për Armët Konvencionale (CCW) mbi sistemet autonome vdekjeprurëse të armëve nga 2014 deri në 2019.

Austria, Brazili dhe Kili kanë propozuar negociata për një instrument ligjërisht të detyrueshëm, për të siguruar një kontroll domethënës njerëzor mbi funksionet kritike të sistemeve të armëve.

Megjithatë, një numër i vogël i fuqive ushtarake – veçanërisht Rusia dhe Shtetet e Bashkuara – kanë bllokuar përparimin drejt këtij rregullimit, ndërsa ata gjithashtu investojnë shumë në aplikimet ushtarake të inteligjencës artificiale dhe zhvillimin e sistemeve autonome të armëve nga ajri, toka dhe deti.

Vendimet në CCW janë me konsensus, i cili lejon vetëm disa ose edhe një vend të vetëm të bllokojë një marrëveshje të kërkuar nga shumica.

Pandemia e krijuar nga Covid-19 tani ka detyruar shtyrjen e takimit të parë të CCW të vitit 2020 mbi robotët vrasës, i cili duhej të niste në KB në Gjenevë më 10 gusht.

Të 30 vendet që bëjnë thirrje për ndalimin e robotëve vrasës janë: Algjeria, Argjentina, Austria, Bolivia, Brazili, Kili, Kina (vetëm për përdorim), Kolumbia, Kosta Rika, Kuba, Djibouti, Ekuadori, El Salvadori, Egjipti, Gana, Guatemala, etj. Selia e Shenjtë, Iraku, Jordania, Meksika, Maroku, Namibia, Nikaragua, Pakistani, Panama, Peru, Shteti i Palestinës, Uganda, Venezuela dhe Zimbabve.

Fushata për të ndaluar robotët vrasës është një koalicion i më shumë se 160 organizatave joqeveritare në 65 vende që po punojnë për të ndaluar paraprakisht armët plotësisht autonome dhe për të mbajtur kontrollin njerëzor mbi përdorimin e tyre.

“Shumë qeveri ndajnë të njëjtat shqetësime serioze për lejimin e robotëve për të marrë jetën e njerëzve në fushën e betejës, dhe dëshira e tyre për kontroll njerëzor siguron një bazë të shëndoshë për veprim kolektiv,” tha Wareham.

“Ndërsa pandemia ka vonuar diplomacinë, ajo tregon rëndësinë e përgatitjes dhe përgjigjes me urgjencë ndaj kërcënimeve ekzistenciale ndaj njerëzimit, siç janë robotët vrasës“./Objektiv/


SHIKO VIDEON