Tech

Pioneri i Inteligjencës Artificiale largohet nga Google, paralajmëron për ‘rreziqet’ e teknologjisë

Geoffrey Hinton, i cili ka hedhur hapat e parë në zhvillimin e teknologjisë së Inteligjencës Artificiale, ka konfirmuar të hënën se është larguar nga roli i tij në Google, në mënyrë që të mund të flasë për “rreziqet” e kësaj teknologjie.

Puna pioniere e Hinton në rrjetet nervore ka formësuar sistemet e inteligjencës artificiale që fuqizojnë shumë nga produktet e sotme. Ai ka punuar me kohë të pjesshme në Google për një dekadë në përpjekjet e zhvillimit të AI të gjigantit të teknologjisë, por që atëherë ka pasur shqetësime për teknologjinë dhe rolin e tij në avancimin e saj.

“Ngushëlloj veten me justifikimin normal: nëse nuk do ta kisha bërë unë, do ta bënte dikush tjetër,”- është shprehur Hinton për New York Times.

LEXO EDHE:  Stresi i "frikëson" serbët- “Le t’vin k*rvat se gati na kanë, i pari prej Tirane me shok jemi për Kosovë”

Ai ka njoftuar për vendimin e tij për tu larguar në Twitter, duke thënë se po largohet në mënyrë që të mund të flasë lirshëm për “rreziqet” e teknologjisë, dhe jo për shkak të dëshirës për të kritikuar Google në mënyrë specifike.

“U largova që të mund të flisja për rreziqet e AI pa marrë parasysh se si kjo ndikon në Google,”- ka thënë ai, duke shtuar se”Google ka vepruar me shumë përgjegjësi.”

Ndërkohë, Jeff Dean, shkencëtari kryesor në Google, ka thënë se Hinton “ka bërë përparime themelore në AI” dhe ka shprehur vlerësimin për “dekadën e kontributeve të Hinton në Google”.

Vendimi i Hinton për t’u larguar nga kompania dhe për të folur për teknologjinë vjen pasi një numër në rritje ligjvënësish, grupesh avokuese dhe të brendshëm të teknologjisë kanë ngritur alarme në lidhje me potencialin e një prodhimi të ri të chatbot-eve të fuqizuara nga AI për të përhapur dezinformata dhe për të zhvendosur vendet e punës.