Tech

Një video që duhet ta shikojnë të gjithë prindërit që postojnë foto të fëmijëve të tyre në internet

Hulumtimet tregojnë se deri në vitin 2030, shumica e rasteve të mashtrimit në lidhje me vjedhjen e identitetit të fëmijëve mund të shkaktohen nga “ndarja”, domethënë nga prindërit që postojnë foto dhe video të fëmijëve të tyre.

Fushata reklamuese “ShareWithCare” tregon një vajzë të vogël e cila është shndërruar në një grua të rritur falë inteligjencës artificiale.

Fushata synon të paralajmërojë dhe të ftojë prindërit që të mos publikojnë apo shpërndajnë foto dhe video të fëmijëve të tyre në rrjetet sociale. Pasi të publikohen në internet, imazhet dhe shpesh informacione të tjera personale janë të disponueshme në mbarë botën dhe pa kufizime.

Fushata u nis nga kompania Deutsche Telekom dhe video e publikuar u bë virale, duke paralajmëruar pasojat e mundshme të të ashtuquajturit “sharenting”, pra ndarja e regjistrimeve të fëmijëve nga prindërit krenarë.

Një video e publikuar si pjesë e një fushate të Deutsche Telekom tregon se si inteligjenca artificiale (AI) mund të përdoret për të manipuluar lehtësisht foton e një fëmije. Këto postime mund të çojnë në abuzim ose vjedhje identiteti dhe pornografi të fëmijëve dhe të ashtuquajturit mashtrim i thellë.

Historia e Ellës, një vajze 9-vjeçare, prezantohet për të treguar pasojat e mundshme negative të shpërndarjes së fotove dhe videove të fëmijëve në internet.

Fotoja e saj ka shërbyer si bazë për rastin. Me ndihmën e teknologjisë më të fundit të AI, u krijua një vajzë e rreme. Deepfakes janë video, imazhe apo edhe tinguj të krijuar artificialisht nga mësimi i makinerive.

Filmi vë në skenë dhe ekzagjeron një eksperiment social që mund të kishte ndodhur në të njëjtën formë – sepse teknologjia për të ka qenë prej kohësh e disponueshme sot.

Në video shikoni sesi “Ella e rritur” u drejtohet prindërve të befasuar. Ajo dërgon një paralajmërim nga e ardhmja dhe përballet me një nënë dhe baba me pasojat e ndarjes së fotografive të fëmijëve të tyre në internet.

Fotografitë, videot dhe regjistrimet audio të manipuluara falë softuerit mund të modifikojnë ose rindërtojnë në një mënyrë jashtëzakonisht realiste karakteristikat dhe lëvizjet e një fytyre ose trupi dhe të imitojnë me besnikëri një zë të caktuar.

Hulumtimet tregojnë se deri në vitin 2030, shumica e rasteve të mashtrimit në lidhje me vjedhjen e identitetit të fëmijëve mund të shkaktohen nga “sharenting”, pra nga prindërit që postojnë foto dhe video të fëmijëve të tyre. /tesheshi.com/