Tech

Këto janë aplikacionet bisedash që ndajnë shumicën e të dhënave tuaja

Disa aplikacione të mesazheve ndajnë më shumë të dhëna të përdoruesve kur u kërkohet ta bëjnë këtë.

Përdoruesit e telefonave zakonisht kanë një sërë platformash të rrjeteve sociale në të cilat ata janë aktivë në baza ditore. Midis tyre, ka aplikacione të veçanta që janë të destinuara vetëm për mesazhe.

Ndërsa këto aplikacione ndonjëherë mund të përmbajnë informacione të ndjeshme që një përdorues dëshiron t’i mbajë për vete, një dokument i zbuluar zbulon se dy aplikacionet kryesore të bisedës – WhatsApp dhe iMessage – ndajnë sasi të mëdha të dhënash me FBI-në.

Lajmi vjen nga një dokument i zbuluar nga FBI (Byroja Federale e Hetimit), e cila përfaqëson shërbimin qeveritar të inteligjencës dhe sigurisë në Shtetet e Bashkuara. Dokumenti zbuloi se WhatsApp i Facebookut dhe iMessage i Apple i ofrojnë agjencisë më shumë informacion. FBI gjithashtu mund të nxjerrë ligjërisht informacion nga çdo aplikacion për mesazhe.

Sipas dokumentit, WhatsApp, iMessage dhe Line ofruan përmbajtje “të kufizuar” të mesazheve bazuar në një kërkesë nga FBI.

Ndërsa këto platforma ofruan vullnetarisht “disa” të dhëna, aplikacionet si Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat dhe Wickr nuk zbuluan asnjë përmbajtje nga mesazhet.

Sigurisht, informacioni i ndarë mund të mos jetë i padëmshëm. FBI është në gjendje të marrë informacionin e librit të adresave si nga “objektivi” dhe nga kontakti, nëse ka një urdhër kërkimi

Situata është më e ndërlikuar për përdoruesit e iMessage. Nëse përdoruesit e iMessage rezervojnë mesazhet dhe bisedat e tyre në iCloud, FBI ka qasje në përmbajtjen aktuale të mesazhit, sepse Apple duhet të dorëzojë çelësin e enkriptimit iCloud nëse ka një llogari.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?