Tech

Google e di gjithmonë ku jeni, por ka një mënyrë si të “fshiheni” nga aplikacioni

Nëse përdorni aplikacione të Google si Kërkimi ose Google Maps, gjiganti i teknologjisë amerikane mbledh dhe ruan të dhënat e vendndodhjes përmes sistemit GPS të celularit tuaj.

Por është e mundur të bllokoni përgjimin e gjigantit të kërkimit. Madje, mund t’i kërkoni kompanisë të fshijë të gjitha të dhënat e vendndodhjes që ka për ju, për t’u siguruar që lëvizjet tuaja të mbeten punë e askujt, por jotja.

Pse Google gjurmon vendndodhjen tuaj?

Google gjurmon vendndodhjen tuaj si pjesë e programit të tij për të mbledhur sa më shumë të dhëna të jetë e mundur nga përdoruesit e tij për ta ndihmuar atë të synojë reklamat.

Kompania thotë se përdor të dhënat për të “përmirësuar shërbimet e saj të bazuara në vendndodhje”.

Ajo që do të thotë në praktikë është se hapja e aplikacionit Google Maps ose përdorimi i kërkimit në Google në çdo platformë regjistron vendndodhjen tuaj të përafërt me një vulë kohore.

Nëse pranoni ta lejoni të regjistrojë vendndodhjen tuaj me kalimin e kohës, Google Maps do ta shfaqë atë histori për ju në një “vijë kohore” që përshkruan lëvizjet tuaja të përditshme.

Gjurmimi i shfrenuar i Google prek rreth dy miliardë përdorues të pajisjeve që përdorin softuerin operativ Android të Google.

Si të çaktivizoni gjurmimin e vendndodhjes në Google

Ju mund të ndaloni disa nga gjurmimet e Google duke çaktivizuar historikun e vendndodhjes në cilësimet tuaja – por kjo është vetëm gjysma e betejës.

Çaktivizimi i veçorisë heq vetëm vendet ku keni qenë nga veçoria e “Kronologjisë së Hartave të Google”, e cila ofron një vizualizim të lëvizjeve tuaja të përditshme.

Google pranon në faqen e tij të mbështetjes se edhe kur është i fikur, “disa të dhëna vendndodhjeje mund të vazhdojnë të ruhen në cilësime të tjera”.

Nëse dëshironi të çaktivizoni plotësisht gjurmimin e vendndodhjes, do t’ju duhet të gërmoni pak më thellë.

1. Hapni Google.com në shfletuesin ose desktopin tuaj të smartfonit.

2. Hyni në llogarinë tuaj Google duke shtypur ikonën lart djathtas.

3. Zgjidhni atë ikonë dhe më pas Menaxho llogarinë tuaj të Google.

4. Në kutinë Privacy & Personalization, zgjidhni Menaxho your data & privacy.

5. Lëvizni poshtë te Kontrollet e Aktivitetit dhe shtypni Menaxho kontrollet e aktivitetit tuaj.

6. Në kutinë e quajtur “Aktiviteti i uebit dhe i aplikacioneve”, zgjidhni anën joaktive.

7. Një zbulim do të shpjegojë se çfarë do të bëjë çaktivizimi i këtij cilësimi përpara se të zgjidhni “Ndalo”.