archiveThe Economist

Op/Ed

Rizgjimi i gjigantit të Europës, fakte dhe shifra: Çfarë na pret tani

Nga The Economist Pacifizmi i Gjermanisë pas luftës ishte dikur ngushëllues për fqinjët e saj dhe për vetë gjermanët. Megjithatë, me kalimin e brezave, qëndrimet kanë ndryshuar. Evropianët e ndjeshëm prej kohësh nuk e shohin Gjermaninë më si një kërcënim. Përkundrazi, pasiviteti i politikës së saj të jashtme ka paraqitur...
Op/Ed

ANALIZË: Epoka e naftës arabe është thuajse në perëndim

Bilancet e tyre nuk kuadrojnë më. Algjerisë i duhet që çmimi i naftës Brent, një standard ndërkombëtar për naftën, të rritet deri në 157 dollarë për fuçi. Omanit i duhet që të shkojë në 87 dollarë. Asnjë prodhues arab nafte, me përjashtim të Katarit mikroskopik, mund t’i kuadrojë llogaritë e...
Op/Ed

Kush e udhëheq sot botën?

Nga “The Economist” Krizat mund të sjellin edhe qartësi. Në krizën financiare të vitit 2008-09, u krijua klubi i G20-ës i ekonomive më të mëdha të botës, duke reflektuar faktin sesi fuqia ekonomike ishte përhapur përtej G7-ës së botës së pasur. Ajo që ka nxjerrë në pah pandemia e Covid-19,...
Lajme

“The Economist” përshkruan rrugën e Kosovës drejt pavarësisë

“The Economist” Kosovën e sotme e përshkruan si vend të paqes, por të varfër. Me pamje nga vitet e luftës, prestigjiozja “The Economist” fillon videon 7 minutëshe për rrugëtimin e Kosovës drejt shtetësisë. Këtu kundërshtimet që Amerika i bëri Serbisë për Kosovën janë shfaqur përmes deklaratave të ish-presidentit amerikan, Bill...