archiveFake News

Lajme

Faqet e rrejshme “sfidojnë” policinë dhe ATK’në

As në Policinë e Kosovës e as në ATK askush nuk ka pranuar të dalë para kamere për të dhënë një përgjigje në lidhje me lajmet dhe propagandën që prodhohen nga faqet e rrejshme të cilat krijojnë edhe evazion fiskal përmes marketingut, raporton emisioni Udhëve në RTK. Në një përgjigje...
Lajme

Në Kosovë u raportuan lajme të rreme edhe për ekzistimin e Covid-19

“Factchecker-KS” ka publikuar raportin mujor të monitorimit të medieve dhe rrjeteve sociale për lajmet e rrejshme në Kosovë. Mentor Hoxhaj, drejtor në “Factchecker-KS”, tha se gjatë pandemisë verifikimi i lajmeve është pjesë kueciale, duke shtuar se është e rëndësishme të kemi lajme të sakta dhe verifikuara. Sipas tij, në këtë...
Shkencë

Mashtrime dhe Fake News: Pse shumë njerëz vazhdojnë të besojnë?

Sipas një studimi të botuar në Open Mind, nuk është mungesa e inteligjencës që i shtyn njerëzit të besojnë të ashtuquajturat broçkulla shkencore, por mënyra se si reagojnë njerëzit me të cilët ndërveprojmë Pse disa njerëz refuzojnë të besojnë në faktet shkencore, të tilla si fakti se toka është e...