archiveAdem Breznica

Op/Ed

Ç’kuptim kanë patronimet Peci, Luci e Karaj?!

Nga Adem Breznica Emri “Lluka” tek latinët bën “Lucius”. Varianti i parë, përveç si antroponim, ka rezistuar për mijëra vjet duke u ruajtur ndër ne deri më sot edhe si patronim (mbiemër). Mirëpo, për shkak të shtresëzimeve të mëvonshme kulturore, sidomos pas depërtimit norman-anzhuin, venecian apo dhe raguzan në hinterlandin...
Op/Ed

Merruani paratë e mos u jepni votën!

Nga Adem Breznica Kur të ketë filluar fushata zgjedhore, e politikanët ju vijnë te dera për t’ju ofruar para në shkëmbim të votës, merruani paratë – sepse ato nuk janë të tyre dhe mos ua jepni votën! Hallall e keni! Nëse ua kërkojnë votën duke iu kushtëzuar me vende pune,...
précis

Berisha – etnonimi i mbijetuar që na lidhë me ilirët antik

Nga Adem Breznica, profesor i Historisë Berisha është fisi më i vjetër shqiptar që dëshmon lidhjen dhe kontinuitetin iliro-arbëroro-shqiptar qysh nga Antika deri më sot. Rrënja e këtij emri është "ber", "bar", e cila rrjedh nga metateza e etnonimit "arb" (arban - fisi alban, shek. II); Emër tjetër fisi shqiptar...