Shkencë

Zbulohen tre planetë të rinj

Alazar Kassahun @mr_bcubed5

Një teleskop i dizajnuar zviceran që udhëton në bordin e satelitit hapësinor CHEOPS ka zbuluar tre planetë të pazbuluar më parë që rrotullohen rreth një ylli të largët, përbërja fizike e të cilit ngre pyetje se si formohen sistemet planetare, transmeton albinfo.ch.

Vëzhgimet e mëparshme të yllit TOI-178 kishin drejtuar drejt një sistemi tre planetësh. CHEOPS shumë shpejt gjeti dy planetë të tjerë, me të pesë orbitat rreth yllit në hapësira të ndryshme kohore (dy, tre, gjashtë, dhjetë dhe 20 ditë) por në harmoni me njëri-tjetrin.

Shkencëtarët besuan se edhe një planet tjetër mund të ishte i pranishëm me një periudhë orbite prej 15 ditësh. Teleskopi CHEOPS shmangu një përplasje të afërt me mbeturinat hapësinore për të konfirmuar hipotezën dhe për të zbuluar një planet të gjashtë, transmeton tutje albinfo.ch.

Teleskopi ishte në gjendje të matë madhësinë dhe dendësinë e secilit planet, leximet që do të sillnin rezultate të habitshme që sfidojnë teoritë bashkëkohore sesi evoluojnë sistemet planetare.

“Në disa sisteme që njohim me një harmoni të tillë, dendësia e planetëve zvogëlohet vazhdimisht ndërsa largohemi nga ylli”, deklaroi shkencëtarja e Agjencisë Evropiane të Hapësirës Kate Isaak. “Në sistemin TOI-178, një planet i dendur, tokësor si Toka duket se është afër një planeti shumë me gëzof me gjysmën e dendësisë së Neptunit, i ndjekur nga një shumë i ngjashëm me Neptunin”.

“Sistemi, pra, doli të jetë ai që sfidon kuptimin tonë për formimin dhe evolucionin e sistemeve planetare”, shtoi astrofizikanti Adrien Leleu Lidhja e jashtme e Qendrës për Hapësirë ​​dhe Banueshmëri, e cila drejtohet nga Universiteti i Bernës, Universiteti i Gjenevës dhe Qendra Kombëtare e Kompetencës në Planet Kërkimore.

Misioni CHEOPSExternal (karakterizimi i Satelitit ExOPlanet) nisi në fund të vitit 2019 dhe ka një mision tre-vjeçar për të studiuar 100 nga më shumë se 4,000 ekzoplanetë të njohur – planetë jashtë sistemit tonë diellor – të zbuluara deri më tani. CHEOPS u zhvillua si pjesë e një partneriteti midis Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) dhe Zvicrës. Misioni i përbashkët drejtohet nga Universiteti i Bernës, në bashkëpunim me Universitetin e Gjenevës.

Mbi 100 shkencëtarë dhe inxhinierë nga 11 shtete evropiane ishin të përfshirë në ndërtimin e satelitit për pesë vjet. Qendra e Operacioneve Shkencore e CHEOPS ndodhet në observatorin e Universitetit të Gjenevës. /Albinfo.ch


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?