Shkencë

Zbulohen mbetjet më të vjetra të Homo Sapiens në Europë

Mbetjet më të vjetra të Homo Sapiens në Europë janë më shumë se 45 000 vjet të vjetra, dhe për këtë arsye janë 2 000 vjet më të vjetra se sa mendohej më parë, gjë që përshkruan edhe bashkëveprimet e njeriut modern me kushërinjtë Neandertalas.

Zbulimi është botuar në revistën ”Nature Ecology & Evolution and Nature”, dhe është rezultati i një grupi ndërkombëtar të koordinuar nga instituti gjerman ”Max Planck” për antropologjinë evolucionare dhe Universitetit të Bolonjës.

Mbetjet u zbuluan në Bullgari, në shpellën Bacho Kiro, dhe përbëhen nga një dhëmb dhe pesë fragmente kockash që analiza e ADN-së i atribuohet Homo sapiens.

“Analiza e radiokarbonit konfirmon që fosilet datojnë që në fazën e hershme të Paleolitit dhe për këtë arsye paraqesin dëshminë e drejtpërdrejtë më të vjetër të pranisë së specieve tona në Europë”, theksoi studiuesja Sahra Talamo nga Universiteti i Bolonjës. /atsh/