Shkencë

Teleskopi NASA kap rreze X të pabesueshme të qiellit të natës

Një fotografi mahnitëse që tregon qiellin e natës, siç nuk e keni parë kurrë më parë, është liruar nga NASA, transmeton ballkani.info.

Imazhi u këput nga hapësira me një teleskop të veçantë që gjurmon rrezet kozmike mashtruese në zonat përtej atmosferës së Tokës.

Pikat e saj të ndritshme dhe sythe të ngatërruara janë përshkruar si një “shfaqje e artë e fishekzjarreve” nga tifozët e hapësirës.

Fotografia është marrë nga një instrument në bordin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​i quajtur “Ylberin e Neutronit”, përbërësi i brendshëm Explorer (NICER).

“Qëllimet primare të shkencës së NICER-it kërkojnë që ajo të synojë dhe të ndjekë burimet kozmike kur stacioni të orbitojë Tokën çdo 93 minuta,” tha NASA.

“Por kur dielli vendos dhe nata bie në postin orbital, ekipi i NICER-it i mban detektorët e tij aktivë, ndërsa ngarkesa bie nga një objektiv në tjetrin, që mund të ndodhë deri në tetë herë në orbitën”.

Rezultati është një kryqëzim i modeleve që i ngjajnë një Etch A Sketch drawing.

Sipas NASA-s, harta përfshin të dhëna nga 22 muajt e parë të operacioneve shkencore të NICER-it. /Ballkani.info/