Shkencë

Shkenca prezanton ‘mitrën e parë artificiale’ që lejon prindërit të zgjedhin tiparet e bebes! Çfarë duhet të dini

Shkencëtari gjerman Hashem Al-Ghaili ka prezantuar konceptin e strukturës së parë të mitrës artificiale në botë. Ky laborator, i quajtur EctoLife, do të jetë në gjendje të inkubojë deri në 30,000 foshnja në vit.

“Është një zgjidhje perfekte për gratë të cilave u është hequr mitra me kirurgji për shkak të kancerit ose komplikimeve të tjera. Me EctoLife, lindjet e parakohshme dhe operacionet cezariane do t’i përkasin të kaluarës.

EctoLife është krijuar për të ndihmuar vendet që vuajnë nga një rënie e popullsisë, duke përfshirë Japoninë, Bullgarinë, Korenë e Jugut dhe shumë të tjera,” sipas një njoftimi nga EctoLife.

“Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 300,000 gra vdesin nga ndërlikimet e shtatzënisë. Mitra artificiale EctoLife është projektuar për të lehtësuar vuajtjet dhe për të reduktuar shanset për operacione cezariane”, ka thënë Hashem.

Ndërsa përpiqet të imitojë barkun e një gruaje, EctoLife thotë se foshnja do të monitorohet nga inteligjenca artificiale.

“EctoLife lejon fëmijën tuaj të zhvillohet në një mjedis pa infeksione. Bishtajat janë bërë nga materiale që parandalojnë ngjitjen e mikrobeve në sipërfaqet e tyre. Çdo grup i rritjes përmban sensorë që mund të monitorojnë shenjat vitale të fëmijës suaj, duke përfshirë rrahjet e zemrës, temperaturën, presionin e gjakut, ritmin e frymëmarrjes dhe ngopjen me oksigjen. Sistemi i bazuar në inteligjencën artificiale monitoron gjithashtu tiparet fizike të foshnjës tuaj dhe raporton çdo anomali gjenetike të mundshme.”

“Paketa elitare” është një nga opsionet e këtij laboratori dhe lejon përzgjedhjen e gjeneve të embrionit përpara se ai të vendoset në ‘mitër’. Gjithçka, nis nga ngjyra e syve, flokëve, gjatësia, forca, inteligjenca mund të përzgjidhen në paketën e 300 gjeneve që mund të ndryshohen.

Veç pamjes, mund të shmangen edhe gjenet e padëshiruara të sëmundjeve gjenetike të trashëgueshme që fëmija të gëzojë shëndet të plotë.