Shkencë

Regjistrohen zhurmat e para në planetin Mars, NASA publikon audion

NASA sapo ka publikuar videot dhe imazhet e para të marra nga Rover Perseverance ndërsa u ul – si dhe tingujt e parë të regjistruar ndonjëherë nga sipërfaqja e Marsit.

Perseverance gjithashtu bëri histori duke marrë regjistrimin e parë audio të zërit në Mars.

Një pjesëz zhurme u vu në dispozicion që përfshin tingullin e erërave 5 milje në orë që fryjnë nëpër peizazhin marsian.

Rover-i është i pajisur me dy mikrofona – një i projektuar për të marrë audion e uljes së roverit javën e kaluar, dhe tjetri i pajisur në instrumentin SuperCam të roverit.

Mikrofoni i dikurshëm për fat të keq nuk arriti të mbledhë të dhëna siç duhet. Zyrtarët e NASA-s spekulojnë se kishte një gabim komunikimi midis sistemit që shndërron tingullin nga analog në dixhital dhe kompjuterit në bord.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?