Shkencë

Paralajmërim i frikshëm: Dielli pritet të shpërthejë çdo moment, këto mund të jenë dëmet në tokë

Njolla gjigante e diellit kërcënon Tokën pasi shpërthimi diellor mund të shkaktojë bllokadë, shkruan NYP.

Studiuesit diellorë i kanë vënë sytë një njollë diellore masive të quajtur AR3055, e cila ka më shumë se 6100 milje e gjerë. Këto zona, të cilat shfaqen si nishane të errëta në sipërfaqen e Diellit, janë përqendrime të temperaturave relativisht më të ftohta të shkaktuara nga një fluks magnetik.

Dhe është pothuajse drejtpërdrejt përballë Tokës, e cila përbën një kërcënim për mënyrën tonë të jetesës.

Studiuesit nuk janë të sigurt nëse AR3055 u rrit në madhësinë e tij aktuale nga një vend ekzistues, më i vogël, apo u zhvillua me shpejtësi më vete gjatë fundjavës, sipas SpaceWeather.com, i cili gjithashtu ndau imazhe lëvizëse të vendit, i cili krenohet me më shumë se një duzinë, bërthama rrotulluese të energjisë magnetike.

Një njollë dielli si AR3055 mund të çojë në shpërthime diellore potencialisht të dëmshme të “klasit M”, ose shpërthime të rrezatimit me energji të lartë që mund të zgjasin për orë të tëra.

Flakët e klasit M konsiderohen me përmasa mesatare, por kanë fuqinë të nxisin ndërprerjet e radios në hapësirë dhe këtu në Tokë.

Flakët e dëbojnë plazmën nga shtresa e jashtme e Diellit, ose korona. Kur vala goditëse, e quajtur një nxjerrje masive koronale, në fund godet atmosferën tonë – e cila zgjat rreth tetë minuta – ato krijojnë stuhi gjeomagnetike me efekte të ndryshme në satelitë, GPS dhe rrjetet e energjisë në zonat që godet, si dhe proceset natyrore, duke përfshirë migrimin, të kafshëve, të cilët mbështeten në fushën magnetike për të lundruar.

Flakët klasifikohen sipas fuqisë, me tipet C dhe B që bien nën M, dhe X si më të fortët nga të gjitha, të cilat mund të shkaktojnë ndërprerje në mbarë planetin dhe stuhi rrezatimi.