Shkencë

Një kometë po i afrohet Tokës për herë të parë në 50 mijë vjet

Një kometë e gjelbër po rrotullohet në hapësirën e jashtme të Tokës për herë të parë në 50 mijë vjet dhe mund të qëndrojë rreth planetit tonë për një muaj. Zyrtarët e NASA-s thanë se vizitori i akullt u pa për herë të parë në mars të vitit 2022 ndërsa ishte brenda orbitës së Jupiterit.

Mund të shihet sonte për ata të hemisferës veriore përmes dylbive si një shkëlqim i vogël i gjelbër. Do të jetë më afër Tokës më 2 shkurt, thanë shkencëtarët, raporton BBC, transmeton Telegrafi.

“Kometat janë jashtëzakonisht të paparashikueshme, por nëse vazhdon me trendin aktual të shkëlqimit, do të jetë e lehtë të dallohet”, njoftoi NASA.

“Është e mundur që mund të shihet sy në qiellin e errët”, shtuan ata. Trupi qiellor i akullt – i quajtur C/2022 E3 (ZTF), një “kafshë emri”, sipas NASA – pritet të jetë më së afërmi me diellin më 12 janar përpara se të bëjë lëvizjen më të afërt me Tokën më 2 shkurt.

Në atë pikë do të jetë vetëm rreth 42 milionë kilometra larg planetit, sipas Shoqërisë Planetare.