Shkencë

Një kometë e gjelbër po i afrohet Tokës për herë të parë

Një kometë e gjelbër, që nga Epoka e Gurit, do të afrohet në pikën e saj më të afërt me Tokën javën e ardhshme, gjë kjo që ndodh vetëm ‘një herë në jetë’.

Kometa C/2022 E3 (ZTF) tashmë është e dukshme përmes dylbive dhe teleskopëve këtë muaj, por mund të bëhet e dukshme me sy të lirë ndërsa i afrohet planetit tonë gjithnjë e më shumë.

Ekspertët thonë se ata që nuk kanë pajisje duhet të përpiqen ta kapin atë më 1 dhe 2 shkurt, kur kometa e gjelbër do të duket më e ndritshme në qiell gjatë natës.

Në pikën e tij më të afërt (vetëm 28 milionë milje larg), ai do të jetë i dukshëm nga hemisfera veriore dhe jugore.

Kur është koha më e mirë për ta parë atë?

Deri më tani, dukshmëria ka qenë në maksimumin e saj para agimit. Por në fillim të shkurtit kometa do të jetë e dukshme vetëm gjatë mbrëmjes.

Sidoqoftë, Observatori Mbretëror në Greenwich sugjeron të kontrolloni se në cilën orë do të lindë hëna aty ku jetoni, në mënyrë që të shmangni dritën e saj të ndritshme të mbysë shkëlqimin e kometës.

Dhe ndërsa C/2022 E3 (ZTF) është menduar të jetë një nga pamjet më të mira të kometave të vitit 2023, ajo nuk do të jetë aq mahnitëse sa kometa Neowise e tre viteve më parë.

Kometa e gjelbër e akullt u zbulua më 2 mars 2022, e dalluar nga objekti kalimtar Zwicky në Kaliforni.