Shkencë

Ndodh diçka e pazakontë në planetin Jupiter

Sipas të dhënave zyrtare të NASA-s, në planetin Jupiter kanë ndodhur fenomene të pazakonta si rrufe të quajtura të cekëta.

Kjo rrufe është një formë jo e zakontë e shkarkimit elektrik nga një re që përmban një zgjidhje ujore të amoniakut, ndërsa rrufeja në Tokë buron nga një re uji.

Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu se stuhitë e ashpra, për të cilat Jupiteri është njohur prej kohësh, mund të formojnë topa breshri të pasur me amoniak, të cilët ekspertët i quajnë topa të butë.

Shkencëtarët kanë thënë se ky lloj breshëri mbledh amoniak dhe ujë nga atmosfera e sipërme dhe i transporton në thellësi atmosferike të Jupiterit, shkruan NASA.

“Ndërsa u afruam me retë e sipërme të Jupiterit, ne pamë diçka befasuese – goditje rrufeje të cekëta në lartësi shumë më të larta në atmosferë sesa mendohej më parë,” tha fizikani Heidi Becker pranë Institutit të Laboratorëve të Propulsionit Jet të NASA-s. Becker dhe kolegët e saj besojnë se stuhi të forta në Jupiter hedhin ujë dhe kristale akulli lart në atmosferën e planetit ose 25 kilometra mbi retë ujore të planetit.