Shkencë

NASA vjen me një paralajmërim të frikshëm: Kjo gjë po i ndodh tokës

Hulumtimet e reja kanë treguar se Toka është duke u dridhur gjithnjë e më shumë kur sillet rreth boshtit të saj dhe shkencëtarët mendojnë se njerëzit janë të paktën pjesërisht fajtorë.

Dridhja e aksit të rotacionit të Tokës në krahasim me koren e planetit është rritur me më shumë se 10 metra vetëm gjatë shekullit të kaluar. Ekspertët besojnë se shpërndarja e akullit polar, i përshpejtuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile, luan një rol të rëndësishëm në nxjerrjen e Tokës nga ekuilibri.

Shkencëtarët e NASA-s në Pasadena, Kalifornia, kanë identifikuar tre faktorë kryesorë që ndikojnë në rotacionin e planetit. Më parë mendohej se një lëvizje e lehtë ishte përgjegjëse vetëm për një proces të njohur si “drift akullnajor”.

Megjithatë, ky proces është tepër i ngadalshëm për të qenë vetëm përgjegjës. Studimi i ri identifikoi dy faktorë të tjerë të këtyre ndryshimeve, të cilat luajnë të njëjtin rol në ndikimin e rotacionit të Tokës.

E para nga këto është e ashtuquajtura “veshja e konvojit”. Ky proces rregullon lëvizjen e pllakave tektonike në sipërfaqen e planetit, dhe NASA tani beson se kjo gjithashtu ndikon në “kërcimin” e saj.

Një tjetër shkak është shkrirja e akullit, sidomos në Grenlandë, që përbën 33 për qind të efekteve të dridhjes. Ky proces është përshpejtuar nga ngrohja artificiale njerëzore e mjedisit.

NASA vlerësoi se gjatë shekullit të 20-të, në oqean u shpërnda një sasi masive prej 7.500 gigatonë akull të Grenlandës. Ky zhvendosje e gravitetit nga Grenlanda në pjesë të tjera të globit ka shkaktuar që Toka të ketë rotacion shumë më ndryshe në krahasim me rrethana normale, raporton mediat e huaja.