Shkencë

Jashtëtokësorët mund të kenë jetuar në Tokë: Por pse u larguan, tregojnë shkencëtarët

Foto ilustrim

A ekzistojnë jashtëtokësorët? A janë njerëzit të vetmet specie në univers? Këto janë pyetjet më të zakonshme që parashtrohen, e që zgjojnë interes nga çdokush duke filluar nga shkencëtarët deri tek qeveritë e vendeve të ndryshme, transmeton Gazeta Metro.

Në 2017 një shkenëtar amerikan pretendoi se jashtëtokësorët mund të kenë ekzistuar, por janë zhdukur shumë kohë më parë.

Profesori Jason Wright, një profesor i astronomisë dhe astrofizikës në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë, publikoi një artikull në arXiv me titullin ‘Speciet teknologjike të mëparshme indigjene’.

Në vitin 2017 ai pretendoi se ‘speciet teknologjike’ antike mund të kenë jetuar në Tokë miliarda vjet para racës njerëzore.

Wright tha: ‘Duke pasur parasysh që dihet të jetë jetë komplekse, origjina më e dukshme për një specie të mëparshme të çfarëdo lloji është Toka.’

Wright beson se speciet e lashta janë zhdukur, por që në të kaluarën mund të kishim gjetur gjurmë të tyre nën tokë. Megjithatë, ai pretendoi se shumica e provave fizike do të humbnin.
Ai shpjegon: ‘Strukturat e varrosura nën sipërfaqet mund të mbijetojnë dhe të jenë të zbulueshme për aq kohë sa ato nuk vuajnë nga një përplasje aq e rëndë sa që natyra e tyre artificiale është shkatërruar.

Shkatërrimi i tyre do t’i bënte ata jofunksionalë, por ato ende mund të jenë teknologjikisht të njohura. Ne mund të supozojmë se vendbanimet ose bazat mbi këto objekte do të ishin ndërtuar nën sipërfaqe për një sërë arsyesh, dhe kështu mund të jenë akoma të zbulueshme edhe sot.’

Sigurisht, ideja se njerëzit nuk janë specia e vetme e ndjeshme nuk është asgjë e re.

Por pse mendon Wright se ato u zhdukën?

Ai tha se “përgjigjja më e qartë” është një kataklizëm, “qoftë një ngjarje natyrore, siç është një ndikim asteroid i nivelit të zhdukjes, ose i vetë-imponuar, siç është një katastrofë globale e klimës”.

‘Një ngjarje e tillë vetëm do të shuante përgjithmonë speciet, nëse do të kishte shumë kataklizma në të gjithë Sistemin Diellor të vendosur ngushtë me kohë (një tufë kometash, ose një luftë ndërplanetare ndoshta), ose nëse vendbanimet nuk do të ishin plotësisht të vetë-mjaftueshme.’

Edhe pa një kataklizëm, speciet mund të kenë vdekur thjesht, ose të bëhen përgjithmonë jo-teknologjike në ndonjë moment, ose braktisën Sistemin Diellor përgjithmonë për ndonjë arsye./gazetametro.net