E martë, 26 Maj, 2020
Shkencë

Ç’po ndodh me Diellin? Ylli ynë po kalon një ‘periudhë qetësie’

Dielli është burimi më i rëndësishëm i energjisë për jetën në Tokën, por sipas një studimi të ri, ai është ‘pak i fjetur’ në krahasim me yje të tjerë në univers.Astronomë nga institute Max Planck në Gjermani e krahasuan Diellin me qindra yje të ngjashëm dhe zbuluan se ai pluskonte me një fuqi 5 herë më të ulët se ata.

Duke përdorur të dhëna nga teleskopi Kepler i institutit NASA, ata zgjodhën yjet me një temperaturë sipërfaqeje të përafërt, moshë dhe rrotullim të ngjashëm, në galaksinë e Rrugës së Qumështit.

Kërkuesit nuk munden të thonë me siguri nëse Dielli po përjeton ‘një periudhë qetësie’ që prej 9000 vitesh apo është që në origjinë më pak i shndritshëm se yjet e tjerë.