Shkencë

Astronautët do të mund të jetojnë dhe punojnë në Hënë para vitit 2030, thotë NASA

Astronautët janë në rrugën e duhur për të jetuar dhe punuar në Hënë para fundit të dekadës, sipas një zyrtari të NASA-s. Howard Hu, kreu i programit të anijes hënore të agjencisë amerikane Orion, tha se njerëzit mund të jenë aktivë në Hënë për një periudhë përpara vitit 2030, me habitate për të jetuar dhe makineri për të mbështetur punën e tyre.

“Sigurisht, në këtë dekadë do të kemi njerëz që do të jetojnë për një kohë të gjatë, varësisht se sa do të jemi në sipërfaqe. Ata do të kenë habitate, do të kenë makineri”, tha Hu. “Ne do të dërgojmë njerëz në sipërfaqe, dhe ata do të jetojnë në atë sipërfaqe dhe do të bëjnë shkencë”, shtoi ai.

Hu u vu në krye të anijes kozmike të NASA-s për eksplorimin e hapësirës së thellë në shkurt, ndërsa ai i bëri këto parashikime teksa raketa 98 ​​metra Artemis lëvizte drejt Hënës në misionin e saj të parë pa ekuipazh, shkruan Guardian, transmeton Klankosova.tv.

Anija kozmike mban tre manekine plotësisht të përshtatshme, të cilat do të regjistrojnë streset dhe sforcimet e misionit Artemis 1. Raketa tani është rreth 134,000 kilometra afër Hënës.