Shkencë

Asteroidi gjigant po i afrohet sot Tokës

NASA ka paralajmëruar se disa asteroidë do të bëjnë kalimin e tyre më të afërt me Tokë, duke përfshirë një asteroid 190 metra të gjatë.

Muaji gusht duket si koha perfekte për vëzhguesit e qiellit për të parë yjet. Ata kanë akses në shiun e meteorëve të Perseidit dhe superhënën e fundit, si dhe shumë ngjarje të tjera të ardhshme që do t’i lënë njerëzit të mahnitur.

Ndërsa këto dhurojnë spektakël për syrin, ka objekte të tjera në qiell që përhapin tmerr.

Disa shkëmbinj hapësinorë po fluturojnë nëpër hapësirë, duke paraqitur një kërcënim të madh për Tokën. Dje, asteroidi gjigant 2022 OT1, 110 feet (33 m), fluturoi në një distancë të afërt prej 4.7 milionë kilometrash nga Toka.

NASA thotë se asteroidët normalisht udhëtojnë rreth diellit, por mund të ndryshojnë shtigjet e tyre orbitale për shkak të forcës gravitacionale të planetëve, gjë që ndonjëherë mund t’i bëjë ata të përplasen me veten e tyre.

Vëzhgimi i asteroideve nga NASA ka treguar se katër asteroidë do t’i afrohen Tokës në ditët e ardhshme.

Një nga asteroidët më të mëdhenj do të jetë 190 metra i quajtur 2022 PC, i cili do të kalojë brenda 6.3 milionë kilometrave nga planeti ynë më 18 gusht.

Është shumë më i madh se asteroidi që kaloi pranë Tokës dje. Ai do të lëvizë me një shpejtësi prej 4.07 kilometra në sekondë.

Megjithatë, ka një tjetër “tmerr” që po afrohet Tokës shumë më tepër se të gjithë këta asteroidë.

Më 16 gusht, shkëmbi hapësinor 2022 PW do të bëjë afrimin e tij më të afërt në një distancë prej 529,000 kilometrash nga Toka.

Distanca mesatare midis Tokës dhe Hënës është rreth 385,000 kilometra. Megjithatë, është relativisht më i vogël se asteroidët e tjerë që po përgatiten të vizitojnë hapësirën e jashtme rreth Tokës.

Paneli i NASA-s për Asteroid Watch monitoron asteroidët dhe kometat që i afrohen Tokës çdo ditë në një distancë relativisht të afërt për të zbuluar objekte potencialisht të rrezikshme për planetin.

Sipas informacioneve më të fundit, asteroidi 2022 0A4 i madhësisë së avionit po i afrohet Tokës sot me një shpejtësi prej 7.86 km/s.