Shkencë

Asteroid gjigant do të kalojë ‘afër Tokës’ me shpejtësi 90 mijë km/orë

Një asteroid i madh po shpejton drejt Tokës me 90,000 km/orë dhe do të vijë në afërsi me Tokën të dielën, 29 nëntor.

Asteroidi është me diametër 0,51 kilometra dhe lartësi mbi 800 metra – duke e bërë atë më të madh se Burj Khalifa ose gati tre herë më të madh se Shard. Ai është i njohur për shkencëtarët që nga viti 2000, kur u zbulua nga astronomët në New Mexico, transmeton Telegrafi.

Që atëherë, agjencitë hapësinore e kanë ndjekur atë dhe i kanë dhënë emërtimin: Asteroid 2000 WO107. Shkëmbi i madh hapësinor është etiketuar si ‘objekt afër Tokës’ nga Nasa sepse do të vijë brenda 1.3 njësive astronomike, në pikën e saj më të afërt.

Asteroidi 2000 WO107 orbiton diellin çdo 318 ditë (0,87 vjet), shpjegon spacereference.org

‘Orbita e saj është shumë eliptike. 2000 WO107 është rreth 0.5 kilometra në diametër, duke e bërë atë të vogël në terma absolutë, por më i madh se ~ 97% e asteroideve, i krahasueshëm në madhësi me Urën e Portës së Artë.

‘Fatmirësisht, ka shanse zero që ky shkëmb të na godasë të dielën. Ai do të lundrojë në të paktën 4,302,775 km nga Toka. Në fakt, ka 28 afrime të afërta të parashikuara të këtij asteroidi në dekadat e ardhshme. /Telegrafi/