Shkencë

Ashtu si kurrë më parë: Asteroidi fluturoi jashtëzakonisht afër Tokës

Askush nuk e pa trupin qiellor që po vinte. Ai u zbulua vetëm pasi fluturoi aty.

Askush nuk e priste që asnjë teleskop apo satelit të mos e shihte asteroidin që po vinte.

Më 16 gusht 2020, trupi qiellor 2020 QG fluturoi aq afër Tokës sa asnjë asteroid tjetër më parë. Distanca në planetin tonë ishte vetëm 2.950 kilometra, transmeton Telegrafi.

Të gjithë asteroidët që iu afruan tokës hynë në atmosferën e tokës dhe u dogjën atje ose goditën pjesërisht sipërfaqen.

Nëse QG kishte hyrë në atmosferë, ka shumë të ngjarë që nuk do të kishte shkaktuar ndonjë dëm për shkak të madhësisë së tij relativisht të vogël dhe shumica e tij do të digjej jashtë.

“Asteroidi po afrohej i pazbuluar nga drejtimi i diellit”, tha shkencëtari i NASA-s, Paul Chodas për Business Insider . “Ne nuk e pamë që asteroidi po vinte”.

Atë e zbuluan vetëm pak orë para se ai të drejtohej nga Toka dhe u zbulua nga Observatori Palomar në Kaliforni.

I madh sa një makinë

2020 QG ka madhësinë e një makine dhe ka një diametër të llogaritur rreth 3 metra. Asteroidi, i cili shpërtheu mbi qytetin rus Chelyabinsk në 2013 dhe goditi pjesërisht sipërfaqen e tokës, kishte një diametër rreth 20 metra.

Asteroidi QG 2020 që tani ka fluturuar është përafërsisht madhësia e asteroidit 2008 TC3 , i cili hyri në atmosferën e tokës 12 vjet më parë. Shumica e asteroidit TC3 u dogj kur hyri në atmosferë mbi Sudan. /Telegrafi/


SHIKO EDHE: Si do të duket jeta pas COVID-19?