Shkencë

A është i pijshëm uji që u zbulua në Hënë, flasin shkencëtarët

Të hënën, shkencëtarët e NASA-s njoftuan se kishin zbuluar ujë molekular në Hënë, të bllokuar në akull nëpër sipërfaqen hënore. Nga të dhënat, ata vlerësojnë se ka rreth 40,000 kilometra katrorë ujë në Hënë.

Shumë ujë do të thotë implikime të mëdha për ambiciet për të krijuar një prani të qëndrueshme njerëzore në Hënë. Pra, a mund ta pimë në të vërtetë?

Përgjigje e shkurtër: Po, mundemi, shpjegon Shuai Li, një ndihmës studiues në Institutin e Gjeofizikës dhe Planetologjisë në Universitetin e Hawaii. Të paktën, në teori mundemi, transmeton Telegrafi.

“Është akulli i ujit, i njëjtë me akullin e ujit në Tokë”, thotë Li për Inverse.

John Priscu, një profesor në Universitetin e Montanës, i cili studion biokiminë e mjediseve të akullta, është dakord me Shuan Li.

“Përfundimi, nëse trajtohet si duhet, duhet të jetë i pijshëm”, i thotë ai Inverse.

Por së pari, shkencëtarët duhet të dinë më shumë rreth asaj se çfarë tjetër mund të vërtitet brenda këtij uji.

Çfarë ka në ujin e Hënës?

Uji në Tokë nuk është gjithmonë i pastër.

Uji i detit, për shembull, përmban rreth 96.5 për qind ujë, 2.5 për qind kripëra dhe më pas sasi të vogla të materialit organik, dhe shtesa të tjera të padëshirueshme si mikroplastikat, ose gazrat atmosferikë.

Po kështu, uji i Hënës ndoshta nuk është i pastër. Li thotë se ndoshta është i përzier me diçka tjetër.

Uji i pranishëm në kratere më të mëdha mund të jetë gjithashtu i ekspozuar ndaj materialeve bazaltike, thotë Li. Këto gjenden në fund të kratereve të formuara nga ndikime të mëdha meteorësh, të cilat do të kishin shkrirë shkëmbin në ato zona.

Por nëse do ta pastronim, ka të ngjarë të ketë shije të freskët.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?