Shkencë

​NASA publikon videon shqetësuese: Çfarë po ndodh

Ngrohja në Arktik ka kontribuar në shkrirjen drastike të akullit që mbulon oqeanin polar, njoftuan shkencëtarët nga Qendra Kombëtare e Monitorimit të Borës dhe Akullit (NSIDC), duke theksuar se kjo është ulja e dytë rekord e akullit në katër dekadat e fundit.

Pamjet satelitore nga 15 shtatori tregojnë se akulli mbulon 3.74 milionë kilometra katrorë të sipërfaqes së detit, e cila është vetëm hera e dytë në 42 vjet që ky numër bie nën katër milionë kilometra katrorë.

“Ne jemi mjaft të shkatërruar nga humbja e vazhdueshme e akullit. Por, për fat të keq, kjo nuk është për t’u habitur,” tha Twila Moon nga qendra kërkimore në Kolorado.

Një sasi rekord e vogël prej 3.41 kilometrash katrorë të mburojës së akullit të detit u regjistrua në vitin 2012 pasi një ciklon i sezonit të vonë shkatërroi akullin e mbetur, por kjo nuk është shumë më pak sesa ajo që shohin shkencëtarët sot.

Humbja e këtij viti e akullit të detit ishte veçanërisht e dukshme midis 31 gushtit dhe 5 shtatorit, falë goditjeve të ajrit të ngrohtë për shkak të valës së nxehtësisë nga Siberia.

Humbja e akullit të detit gjithashtu kërcënon florën dhe faunën e Arktikut, nga arinjtë dhe vulat polare te planktonet dhe algat. Ngrohja globale po humbet jo vetëm akullin e detit, por edhe akullin e tokës dhe mburojën e akullit që mbulon kontinentin e Arktikut në Kanada dhe Grenlandë.

Sa më shpejt që këto mburoja të shkrihen dhe rrëshqasin në oqean, aq më shpejt rritet niveli i detit në të gjitha pjesët e botës.

“Ne duhet të punojmë shumë për të ulur emetimet e gazeve serë, në mënyrë që të mos jemi dëshmitarë të regjistrimeve të tilla në të ardhmen,” tha Moon.

SHIKO EDHE: Si do të duket jeta pas COVID-19?