Shëndeti

Zbulimi i fundit: Një mënyrë e thjeshtë për të dalluar Covid-19 nga viruset e tjerë

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë Jugore thonë se ata kanë zbuluar që simptomat e COVID-19 kanë tendencë të shfaqen në një mënyrë specifike, një zbulim që mund të ndihmojë për të bërë të mundur zbulimin dhe trajtimin e hershëm për pacientë të shumtë, por jo vetëm. Mund të ndihmojë gjithashtu që të mos ngatërrohet me virozat e tjera, gjatë periudhës së dimrit.

“Ky është një udhëzues i mirë. Ne mund të themi me siguri, duke studiuar ashtu si ata, unë mendoj se ishin 55,000 pacientë nga Kina. Ata i shikuan të dhënat dhe i shikuan simptomat dhe zbuluan se ky urdhër ishte mjaft i riprodhueshëm”, tha Bob Lahita, një profesor i mjekësisë.

Sipas studimit, të botuar në revistën mjekësore “Frontier Public Health”, rendi më i mundshëm i simptomave është si më poshtë: ethe, pastaj kollë dhe dhimbje muskulore, e ndjekur nga të vjella dhe më pas diarre.

Jo të gjithë pacientët pësojnë të njëjtin grup simptomash. Por gjetjet e reja ndihmojnë në se si të dallohet COVID-19 nga sëmundjet e tjera gjatë periudhës së vjeshtës. Ndërsa ethet dhe kolla gjithashtu shoqërojnë me një numër sëmundjesh të tjera, si gripi por studimi vëren se janë simptomat gastrintesitinale (diarreja) ato që bëjnë dallimin e Covid-19 nga gripi.

Në një njoftim për shtyp në lidhje me studimin, shkencëtari i Peter Kuhn tha se të kuptuarit e rendit të simptomave të virusit është i dobishëm gjatë “cikleve të mbivendosura të sëmundjeve” si sezoni i ardhshëm i gripit.

“Mjekët mund të përcaktojnë se çfarë hapash duhet të ndërmarrin për t’u kujdesur për pacientin dhe ato mund të parandalojnë që gjendja e pacientit të përkeqësohet,” tha Kuhn.Për të zbuluar sekuencën, studiuesit te udhëhequr nga autori kryesor i studimit Joseph Larsen, ekzaminuan të dhënat mjekësore të 55,000 personave të prekur nga koronavirusit në Kinë të mbledhura gjatë një periudhe nëntë ditore në shkurt, së bashku me një seri prej mbi 1.000 rastesh nga dhjetori deri në janari. Ata gjithashtu krahasuan gjetjet e tyre me të dhënat për 2,470 raste të gripit në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Hemisferën Jugore.

“Është e rëndësishme të keni këtë informacion. Përveç gjërave për të cilat ne të gjithë flasim si humbja e erës dhe humbja e shijes, përsëri ethe, kolla, dhimbjet muskulore, të vjella dhe diarreja janë tregues shumë të mirë të faktit se mund të keni Covid-19-,” tha Lahita. (CBS News, gazeta “Si”)


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?